Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Majú byť z webu odstránené lži, ktoré odvysielala televízia?

Dobrý deň! Už je známe, ako bude vyzerať dvanásta séria Farmy na Markíze, ale keďže sa takým veciam v MediaBrífingu nevenujeme, nič sa tu o tom nedozviete. Namiesto toho sa dočítate:

  • Facebook prvýkrát zmazal klamstvá Donalda Trumpa.
  • Fico zaútočil na Hospodárske noviny, nepáčili sa mu otázky.
  • Ďalší Čech bol potrestaný za nenávistné príspevky na webe.
  • Osem tipov na zaujímavé knihy.

Každý si to vie predstaviť. Politik povie v televíznej diskusii očividnú nepravdu. Následne si zostrih z relácie zavesí na Facebook, aby nepravdu ešte viac rozšíril. Mala by sociálna sieť zmazať video, hoci ho už predtým videli desaťtisíce či státisíce ľudí v televízii a je dostupné vo videoarchíve?

Aj takúto otázku nastolili sociálne siete, keď tento týždeň odstránili príspevky Donalda Trumpa. Americký prezident totiž zverejnil video, v ktorom tvrdil, že deti sú „takmer imúnne“ voči koronavírusu.

„Toto video obsahovalo nepravdivé tvrdenia, že nejaká skupina ľudí je imúnna voči COVID-19, čo porušuje naše pravidlá o škodlivých dezinformáciách o koronavíruse,“ povedal hovorca Facebooku.

Voči videu zasiahol aj Twitter a dočasne zablokoval oficiálny účet Trumpovej volebnej kampane @TeamTrum. „Majiteľ účtu bude musieť odstrániť spomínaný príspevok, až potom môže Twitter znovu používať,“ informoval hovorca spoločnosti. Video bolo vymazané aj z YouTubu.

Kým médiá si všímali najmä to, že sociálne siete zmazali nepravdivý príspevok americkému prezidentovi, zaujímavé na tomto prípade bolo, že platformy zasiahli voči videu, ktoré bolo predtým beztrestne vysielané v televízii Fox News. Video totiž bolo úryvkom z rozhovoru, ktorý Trump poskytol pre svoju obľúbenú reláciu Fox & Friends.

Moderátori Trumpove tvrdenia o imunite detí voči koronavírusu nijako nerozporovali, hoci je známe, že deti sa môžu nakaziť, neraz končia v nemocnici a niektoré aj zomreli. „Vedci sa stále snažia pochopiť dlhodobé následky choroby, dokonca aj u pacientov s miernejšími priebehom,“ pripomenul web Recode.

Niekto by mohol povedať, že prístup moderátorov k tvrdeniam prezidenta bol chybou. Znalci amerického prostredia však vedia, že televízia Fox dlhodobo poskytuje Trumpovi nekritický priestor, šíri jeho propagandu a profesionálnu žurnalistiku len simuluje.

Argumenty, že deti sú pred koronavírusom v bezpečí, sa vo vysielaní opakujú, a to najmä v súvislosti s témou opätovného otvárania škôl.

Facebook zasiahol prvýkrát

Hoci najväčšia sociálna sieť v minulosti Trumpovi zrušila niekoľko reklám a zmazala jedno video pre porušenie autorských práv, toto je prvý prípad, keď zakročila proti jeho dezinformáciám. Video bolo z Facebooku odstránené po zhruba štyroch hodinách od zverejnenia, keď malo takmer pol milióna spustení.

Twitter či Snapchat už proti Trumpovi v minulosti zasiahli. Facebook však trvá na tom, že nie je arbitrom pravdy a nebude posudzovať pravdivosť vyjadrení politikov. Nezasiahol ani vtedy, keď Trump špekuloval, či by sa ľudia nemohli pred koronou chrániť vpichovaním dezinfekcie do tela.

Facebook sa vtedy bránil, že Trumpove slová neporušili pravidlá siete, pretože prezident priamo nevyzýval, aby ľudia takú „liečbu“ podstúpili. Neprekvapí, že v USA v tom čase stúpol počet otráv čistiacimi prostriedkami.

Facebook v apríli sprísnil pravidlá o potenciálne škodlivých nepravdách o koronavíruse. Teraz tieto pravidlá postihli aj Trumpa.

Bolo to správne rozhodnutie?

Moderovanie obsahu na internete má množstvo úskalí a dilem s nejednoznačnou odpoveďou. Rozpor medzi tým, čo odznelo v TV, a tým, čo sa následne šíri na sieti, je jednou z nich.

Na jednej strane by televízie nemali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Hoaxy a propaganda

Mediabriefing logoMediaBrífing

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie