Denník N

Za Boha a za národ. Alebo že by za ľudí?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kiskovci si cez víkend nevolia svojho predsedu či predsedníčku, ale adoptívneho rodiča, ktorý či ktorá sa pokúsi vychovať potomka otca zakladateľa.

O máloktorej udalosti už bolo povedané takmer všetko ešte pred tým, ako sa uskutočnila. Aj lupou by ste iba ťažko našli niekoho, kto nepredpovedá zdanlivo jasné proroctvo. Vyhrá Veronika Remišová a strana Za ľudí do najbližších volieb dožije pod prahom piatich percent.

Čo Kiska dal, to Kiska vzal.

Dôvodov na pesimizmus pri výmene lídra nepopulistickej strany by tu bolo dozaista dosť. Stačí jeden príklad – pád Spolu po odchode Miroslava Beblavého. Teda niežeby predtým išlo o megastranu, ale rozdiel medzi druhou a piatou ligou je citeľný.

Je aspoň teoretická šanca, že tentoraz to bude inak?

Napodiv áno. Spočíva v schopnosti spojiť do najbližších volieb malé občianske strany (výraz konzervatívne či liberálne pre túto chvíľu vynechajme), ktoré oslovia mestského príslušníka strednej triedy v strednom veku. Legitímna je aj otázka, prečo takú stranu nebudovať nanovo, no volič je už trochu unavený zo zakladania nových strán.

Nevidno do hláv delegátom nadchádzajúceho snemu Za ľudí z asi päťdesiatky okresov. No samotný fakt, že štyri pätiny z nich sú zrejme rozhodnuté voliť Remišovú, vypovedá, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Za ľudí

Komentáre

Teraz najčítanejšie