Denník N

Oligarchovia sú na pozore: štát mieri v novele na krátenie daní cez daňové raje

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Štát chce v novele zákona o dani z príjmov, ktorá bola do 7. augusta v pripomienkovom konaní, bojovať s krátením daní cez zahraničné schránky, spresňuje podmienky uplatnenia 15 % dane a upravuje ustanovenia týkajúce sa mikrodaňovníka. Zmeny, ktorí by mali platiť od januára, pôjdu čoskoro na vládu a v septembri zrejme do parlamentu. Prinášame podrobný zoznam navrhovaných zmien a najdôležitejšie pripomienky z riadneho pripomienkovacieho konania.

Pravidlá CFC aj pre fyzické osoby

Čo sa týka boja proti daňovým únikom, podľa Renáty Bláhovej, daňovej poradkyne, audítorky v BMB Partners a poradkyne ministra financií, ide o celý koncept opatrení, ktorý smeruje nielen k zdaneniu oligarchov, ale zabezpečuje predpoklady na spravodlivejšie zdanenie ako také.

Posledná analýza poradenskej spoločnosti Bisnode z mája ukázala, že v súčasnosti má sídlo v niektorej z krajín daňového raja 5 249 slovenských firiem. Medzi top destinácie pre slovenské firmy patrí Cyprus, kde má sídlo 1 039 slovenských firiem, či Holandsko (1 170 firiem).

Dnes sa opatrenia na boj s krátením daní cez pravidlá pre kontrolované zahraničné spoločnosti (Controlled Foreign Company) týkajú len právnických osôb.

Fyzické osoby teda môžu naďalej znižovať alebo úplne eliminovať svoju daň na Slovensku tak, že presunú svoje príjmy do daňových rajov alebo do krajín s nižším daňovým zaťažením. Tu si založia schránkové spoločnosti, do ktorých presmerujú príjmy. Ak by si ich vyplatili na Slovensku ako dividendy, museli by ich zdaniť sadzbou 7 %.

Poslanec Miroslav Beblavý v roku 2017 vyrokoval s ministerstvom financií, že pravidlá pre kontrolované zahraničné spoločnosti by sa mali týkať nielen právnických, ale aj na fyzických osôb.

Výnimku pre fyzické osoby vtedy pri hlasovaní v parlamente zabezpečil pre slovenských oligarchov poslanec za SNS Radovan Baláž. Zdaňovanie príjmov fyzických osôb počas rokovania o novele vyňal na samostatné hlasovanie. Poslanci tento návrh neschválili. Sprísnené podmienky teda dnes platia len pre právnické osoby ako majiteľov firiem v daňových rajoch.

Zdaňovanie fyzických osôb teraz dopĺňa ministerstvo financií v rámci novely zákona o dani z príjmov. Takéto príjmy fyzických osôb sa navrhuje zdaňovať cez osobitný základ dane v novom § 51h zákona o dani z príjmov. Fyzické osoby budú zdaňované z príjmov, ktoré dosiahli cez zahraničné spoločnosti pod ich kontrolou (CFC), aj keď neboli vyplatené ako dividendy, ale len vtedy, ak ich hranica presiahne sumu 100 000 eur.

Fyzická osoba v nej sama alebo spolu so závislými osobami musí kontrolovať priamo alebo nepriamo 10 % (podiel na zisku alebo skutočná kontrola).

Čo bude daňová rezidencia

Navrhovaná novela sprísňuje od budúceho roku kritériá určenia daňovej rezidencie firiem v Slovenskej republike. Pri daňovej rezidencii právnickej osoby je dnes u nás podstatné jej sídlo alebo miesto jej skutočného vedenia.

Pri posudzovaní kritéria „sídla“ sa do zákona dopĺňa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie