Denník N

Expert na ochranu: V ohniskách nákazy by mal štát nariadiť a zaplatiť otestovanie celých firiem

Testovanie zamestnancov Slovnaftu zo skorších vĺn nákazy covidu Foto - Slovnaft
Testovanie zamestnancov Slovnaftu zo skorších vĺn nákazy covidu Foto – Slovnaft

Slovnaft je výnimočný tým, aké masívne boli od začiatku jeho opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Jeho riaditeľ pre bezpečnosť Martin Demčák hovorí podrobne o tom, ako uvažovali, do čoho investovali, s kým spolupracovali a ako sa rozhodovali o tom, koho testovať.

V rozhovore opisuje, ako Slovnaft reaguje na situáciu, keď sa pre koronavírus znova zatvárajú niektoré fabriky, prečo urobili už 13-tisíc testov a čo bolo päť základných pravidiel, ktorými sa počas krízy riadili.

Na Považí pre pribúdajúce prípady nákazy koronavírusom znova zatvárajú prvé fabriky. Ako na novú situáciu reagujete v Slovnafte?

V Slovnafte máme viacero úrovní systému ochrany. V súčasnosti je naša situácia ešte vždy uspokojivá, a tak nám stačí aplikovať iba základné bariéry, ktoré máme trvale aktívne. Zároveň však musím podotknúť, že kto dodržiava základné pravidlá, ktoré používame aj my v Slovnafte, nemal by sa nakaziť. Tých pravidiel je päť: Minimálnu bezpečnú vzdialenosť medzi pracovníkmi sme stanovili na päť metrov. Stále vyžadujeme ochranu úst i očí a dbáme aj na dezinfekciu rúk a tiež na to, aby sa nikto nechytal tváre neumytými rukami. Ak toto naši zamestnanci dodržia, riziko prenosu je zanedbateľné.

Asi najlepšou ochranou pred šírením nákazy vo firmách je testovanie všetkých zamestnancov. O Slovnafte je známe, že po rozhorení koronakrízy ste zamestnancov testovali dosť intenzívne. Ako to prebiehalo?

Samotné testovanie nezabráni prenosu infekcie a na úspešný boj s COVID-19 to rozhodne nestačí. Musí to byť skombinované aj s prísnymi hygienickými opatreniami a ochrannými pomôckami. Testovanie však rozhodne dokáže včas odhaliť ohnisko nákazy alebo jedinca, ktorý je nosičom vírusu a môže ohroziť ostatných.

Koľko ľudí ste teda testovali a ako často?

Každý podnik, ktorý musí zostať v prevádzke, pretože je súčasťou kritickej infraštruktúry štátu alebo jednoducho má zákazky a chce naďalej vyrábať, potrebuje v prvom kroku identifikovať minimálne počty zamestnancov, s ktorými to dokáže zvládnuť. Testovať týchto ľudí treba pravidelne, nie jednorazovo. Iba tak sa dá monitorovať skutočný výskyt ochorenia vo firme a overiť účinnosť jej ochrany.

Koľko zamestnancov ste testovali a v akej periodicite?

Z celkovo tri a pol tisíca našich zamestnancov sme pravidelne testovali

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Koronavírus

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie