Denník N

Bizarná pandémia v Severnej Kórei: chorých nehlásia, no vyvíjajú vakcínu

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Do pretekov o vakcínu proti koronavírusu sa zapojila krajina, od ktorej by ste to nečakali. Severná Kórea koncom júla oznámila, že vyvíja vakcínu a vraj je už vo fáze klinických testov.

Toto oznámenie automaticky prinieslo pochybnosti. Nevyplývajú len z povahy a možností režimu, ale aj z toho, že Severná Kórea stále oficiálne tvrdí, že pandémia sa jej nedotkla.

Podozrenie, že v KĽDR majú prvý prípad, sa objavilo v druhej polovici júla, keď sa do krajiny vrátil muž, ktorý pred rokmi utiekol do Južnej Kórey. WHO uviedla, že jeho test mal nejednoznačný výsledok.

Podľa juhokórejských úradov koronavírus nemal a niektorí analytici to vnímajú len ako taktický ťah severokórejského režimu.

Rovnako ako aj snahu vyvinúť vakcínu.

Strach alebo taktika?

Koronavírusom sa po celom svete nakazilo už necelých 21 miliónov ľudí. Takmer 750-tisíc chorých zomrelo. Ide len o potvrdené prípady a úmrtia a skutočný rozsah pandémie je zrejme väčší.

Severná Kórea však stále v oboch kolónkach eviduje nulu. Oficiálne nepriznala ani jeden prípad nákazy. O to viac pred časom zaujala správa o tom, že v Severnej Kórei sa objavilo podozrenie na prvý prípad.

Vírus údajne do krajiny priniesol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Severná Kórea

    Svet

    Teraz najčítanejšie