Denník N

20 turistických tipov na málo známe miesta na Liptove

Tohtoročné leto trávi pre koronavírus oveľa viac ľudí na Slovensku či v blízkom zahraničí. Dovolenkové destinácie na Slovensku sú preto plné Slovákov, Čechov či Poliakov.

Navštíviť v týchto dňoch Hrebienok, Štrbské Pleso, Chopok či Vrátnu dolinu znamená postaviť sa do radu ako v lunaparku. Aj tie najvychytenejšie regióny však poskytujú veľa neobjavených miest. Často sú len kúsok od tých najpopulárnejších, no nemajú lanovku, horskú chatu, akvapark či inú pascu na turistov, a preto tam nestretnete takmer nikoho.

Turistický magazín Hiking.sk už 18 rokov takéto miesta mapuje. V spolupráci s ním prinášame seriál o neopozeraných prírodných miestach, kde sa v radoch s inými turistami určite nebudete tlačiť. Prvým regiónom je Liptov a 20 miest, ktoré sa oplatí navštíviť.

Sledujte Hiking.sk na InstagrameFacebooku.

1. Demänovská hora

Turistická mapa, vhodné pre deti, náročnosť 2/5

Demänovská dolina nie je len o jaskyniach. Neopozerané výhľady po kratšej túre ponúka vrchol Demänovská hora. Výstup naň sa začína pri autokempingu v ústí doliny. Chodník stúpa príjemnými serpentínami najprv borovicovým, neskôr smrekovým lesom. V strede výstupu sa nachádza posedenie s parádnym výhľadom na Pavčinu Lehotu a Veľký Choč. Z vrcholovej lúčky sú pekné výhľady na Liptovský Mikuláš s panorámou Západných Tatier, no aj najbližšie kopce Nízkych Tatier.


2. Dolinka Vyvieranie a Pusté

Turistická mapa, vhodné pre deti, náročnosť 3/5

Kúsok pod parkoviskom pri Demänovskej jaskyni slobody je nenápadná odbočka do úzkej rokliny. Jej začiatočné metre treba prekonať doslova v koryte potoka, preto si vezmite nepremokavú obuv. Chodník ďalej vedie dnom úzkej dolinky Vyvieranie buď krajom potoka, alebo v jeho tesnej blízkosti. Je tu aj jeden mostík a viacero úsekov je zabezpečených reťazami. Nie je to však nič náročné. Odporúčame vrátiť sa buď tou istou cestou, pričom dobrý bod obratu je miesto, kde chodník opúšťa potok a začne strmo stúpať do stráne, alebo je druhá možnosť: pokračovať cez Iľanovské sedlo, vrch Pusté a zostúpiť priamo k Demänovskej jaskyni slobody. Pusté je veľmi vďačný vrchol, chodník prechádza trávnatými terasami pomedzi a popod biele vápencové skalné bralá. Celá túra je pre dospelého na pol dňa, s deťmi si rezervujte pre istotu celý. Voda sa dá pohodlne nabrať z potoka v dolinke Vyvieranie, neskôr voda už nie je.


3. Čerenová skala a najstarší kostolík Liptova

Turistická mapa, náročnosť 3/5

Ide o stolovú skalu, ktorá trčí z masívu kopca Čerenová nad obcou Liptovská Anna. Miestni ju volajú aj Jánošíkov stôl. Výstup k nej je pomerne prudký, no netrvá dlho. Vedie príjemným ihličnatým lesom. Odmenou sú priam letecké pohľady na Liptov, v popredí s vodnou nádržou Liptovská Mara. V obci Liptovská Anna sa hneď pri nástupe na túru nachádzajú ruiny ranogotického kostolíka sv. Anny. Bol postavený na prelome 13. a 14. storočia. Je považovaný za najstarší kostolík Liptova.


4. Liptovský hrad – najvyššie položený hrad na Slovensku

Turistická mapa, náročnosť 3/5

Zrúcanina najvyššie položeného hradu na Slovensku sa nachádza nad obcou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Turistika a outdoor

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie