Denník N

20 turistických tipov na málo známe miesta na Liptove

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tohtoročné leto trávi pre koronavírus oveľa viac ľudí na Slovensku či v blízkom zahraničí. Dovolenkové destinácie na Slovensku sú preto plné Slovákov, Čechov či Poliakov.

Navštíviť v týchto dňoch Hrebienok, Štrbské Pleso, Chopok či Vrátnu dolinu znamená postaviť sa do radu ako v lunaparku. Aj tie najvychytenejšie regióny však poskytujú veľa neobjavených miest. Často sú len kúsok od tých najpopulárnejších, no nemajú lanovku, horskú chatu, akvapark či inú pascu na turistov, a preto tam nestretnete takmer nikoho.

Turistický magazín Hiking.sk už 18 rokov takéto miesta mapuje. V spolupráci s ním prinášame seriál o neopozeraných prírodných miestach, kde sa v radoch s inými turistami určite nebudete tlačiť. Prvým regiónom je Liptov a 20 miest, ktoré sa oplatí navštíviť.

Sledujte Hiking.sk na InstagrameFacebooku.

1. Demänovská hora

Turistická mapa, vhodné pre deti, náročnosť 2/5

Demänovská dolina nie je len o jaskyniach. Neopozerané výhľady po kratšej túre ponúka vrchol Demänovská hora. Výstup naň sa začína pri autokempingu v ústí doliny. Chodník stúpa príjemnými serpentínami najprv borovicovým, neskôr smrekovým lesom. V strede výstupu sa nachádza posedenie s parádnym výhľadom na Pavčinu Lehotu a Veľký Choč. Z vrcholovej lúčky sú pekné výhľady na Liptovský Mikuláš s panorámou Západných Tatier, no aj najbližšie kopce Nízkych Tatier.


2. Dolinka Vyvieranie a Pusté

Turistická mapa, vhodné pre deti, náročnosť 3/5

Kúsok pod parkoviskom pri Demänovskej jaskyni slobody je nenápadná odbočka do úzkej rokliny. Jej začiatočné metre treba prekonať doslova v koryte potoka, preto si vezmite nepremokavú obuv. Chodník ďalej vedie dnom úzkej dolinky Vyvieranie buď krajom potoka, alebo v jeho tesnej blízkosti. Je tu aj jeden mostík a viacero úsekov je zabezpečených reťazami. Nie je to však nič náročné. Odporúčame vrátiť sa buď tou istou cestou, pričom dobrý bod obratu je miesto, kde chodník opúšťa potok a začne strmo stúpať do stráne, alebo je druhá možnosť: pokračovať cez Iľanovské sedlo, vrch Pusté a zostúpiť priamo k Demänovskej jaskyni slobody. Pusté je veľmi vďačný vrchol, chodník prechádza trávnatými terasami pomedzi a popod biele vápencové skalné bralá. Celá túra je pre dospelého na pol dňa, s deťmi si rezervujte pre istotu celý. Voda sa dá pohodlne nabrať z potoka v dolinke Vyvieranie, neskôr voda už nie je.


3. Čerenová skala a najstarší kostolík Liptova

Turistická mapa, náročnosť 3/5

Ide o stolovú skalu, ktorá trčí z masívu kopca Čerenová nad obcou Liptovská Anna. Miestni ju volajú aj Jánošíkov stôl. Výstup k nej je pomerne prudký, no netrvá dlho. Vedie príjemným ihličnatým lesom. Odmenou sú priam letecké pohľady na Liptov, v popredí s vodnou nádržou Liptovská Mara. V obci Liptovská Anna sa hneď pri nástupe na túru nachádzajú ruiny ranogotického kostolíka sv. Anny. Bol postavený na prelome 13. a 14. storočia. Je považovaný za najstarší kostolík Liptova.


4. Liptovský hrad – najvyššie položený hrad na Slovensku

Turistická mapa, náročnosť 3/5

Zrúcanina najvyššie položeného hradu na Slovensku sa nachádza nad obcou

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Peter Kalenský je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Turistika a outdoor

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie