Denník N

Na dedinách pribudne sto malých ihrísk, opozičným starostom dotáciu neprihrali

Premiér futbalista. Foto - TASR
Premiér futbalista. Foto – TASR

Na viacúčelové ihriská pôjdu pred voľbami štyri milióny eur. I keď v necelej stovke žiadostí uspeli len traja starostovia z opozičných strán, úrad vlády odmieta, že by komisia vedená Dušanom Galisom rozmýšľala podľa straníckeho kľúča.

V Klasove neďaleko Nitry majú zachovalé futbalové ihrisko kúsok od kostola. Čoskoro v obci pribudne ďalšie. Na modernom multifunkčnom ihrisku s mantinelmi sa bude hrať nielen futbal, zahrať sa tam budú dať aj ďalšie športy.

Postavia ho vďaka 40-tisícovému príspevku z úradu vlády. Klasov uspel so žiadosťou o dotáciu z programu na podporu športu, ktorú má na úrade na starosti splnomocnenec vlády Dušan Galis, ktorý je zároveň poslancom vládnej strany. Z programu sa vybuduje sto nových ihrísk, žiadostí bolo šesťkrát toľko. Deväťdesiatpäť ihrísk si postavia obce, zvyšných päť školy a župy.

„Teraz ideme cez vestník nájsť dodávateľa. Podľa toho, ako to dopadne, budeme musieť k príspevku ešte priložiť desať- až dvanásťtisíc z našich peňazí,“ hovorí starosta Klasova Ján Balázs, ktorý kandidoval za Smer. Jeho strana tu v posledných parlamentných voľbách získala 32 percent.

Ihrisko zrejme postavia na jeseň a starosta by chcel, aby slúžilo mladým športovcom v dedine po celý deň. „Keď som sem prišiel, všetky obecné budovy a pozemky boli oplotené a zamknuté. Nechal som ich otvoriť. Ani ihrisko nechcem, aby sme zamykali.“

Premiér Fico počas svojej prvej vlády v rokoch 2006 až 2010 podporil výstavbu 600 podobných malých ihrísk, na ktoré vo veľkom prispela Nadácia SPP. Najviac ich dokončili pred parlamentnými voľbami, mnohé prišiel otvoriť Fico osobne. Predseda vlády aj Smeru v stredu povedal, že hlavnou stratégiou ich kampane bude veľa osobných kontaktov s verejnosťou.

starostovia-web
Zdroj – Úrad vlády a Štatistický úrad SR

Pomáha stranícke tričko?

Starosta Klasova dúfa, že výstavba ihriska obecný rozpočet priveľmi nezaťaží. V ďalších obciach ako Sielnica či Príbovce rátajú, že zo svojho budú musieť prispieť rovnakú sumu ako dostanú od vlády. Pri športovisku by radi vybudovali aj osvetlenie, starosta Príboviec by chcel kvalitnejšie mantinely, aby tam do budúcna mohli mať aj ľadovú plochu.

Aj starostovia týchto dedín sa v minuloročných komunálnych voľbách mohli spoľahnúť na podporu Smeru. V zozname úspešných žiadateľov o vládny príspevok je takýchto starostov väčšina. Trom pätinám z 95 obcí, ktoré dotáciu dostali, šéfuje kandidát Smeru či koalície, na ktorej sa Smer podieľal. Tridsiatka starostov kandidovala bez politickej podpory, z opozičných strán sú len traja. Dvaja mali na volebnom lístku za menom skratku Strany maďarskej komunity, jeden koalície SDKÚ a KDH.

Smer v miestnych voľbách vlani v novembri samostatne obsadil asi tridsať percent všetkých starostovských a primátorských stoličiek, ďalších osem percent získal v koalíciách s inými stranami – opozičnými, alebo napríklad SNS.

Kým Ján Balázs z Klasova neverí, že mu blízkosť k Smeru pomohla získať dotáciu, starostka Sielnice Anna Gavajdová (z rovnakej strany) priznáva, že stranícka knižka zavážiť mohla. „Myslím si, že áno,“ povedala. „Stopercentne si, samozrejme, istá nie som. Neskúmala som, akým kľúčom sa to vyhodnocovalo, ale možno bolo aj toto jedným z dôvodov.“

Splnomocnenec vlády pre mládežž a ššport Duššan Galis a premiér na tlačovke z roku 2007, kedy predstavili schému výstavby malých ihrísk. Foto - TASR
Splnomocnenec vlády pre mládežž a ššport Duššan Galis a premiér na tlačovke z roku 2007, keď predstavili schému výstavby malých ihrísk. Foto – TASR

Úrad vlády: bolo to anonymné

Tlačový odbor úradu vlády vo svojom stanovisku tvrdí, že preukaz Smeru nikomu pomôcť nemohol, lebo komisia, ktorá o dotácii rozhodovala, konkrétneho žiadateľa nepoznala. V komisii okrem ľudí z úradu vlády, ministerstva školstva či kancelárie splnomocnenca Galisa sedeli aj experti z oblasti športu.

„Posudzovanie projektov bolo anonymné, žiadateľ musel splniť všetky kritériá uvedené vo výzve na predkladanie žiadostí o dotáciu,“ odpísali s tým, že otázku na stranícku príslušnosť starostov, ktorí so žiadosťami uspeli, považujú za vykonštruovanú.

„V programe Podpora rozvoja športu na rok 2015 so zameraním na výstavbu multifunkčných ihrísk ide štátu najmä o vytvorenie lepších, nových podmienok pre šport a aktívne trávenie voľného času mladých ľudí v obciach a mestách Slovenska, ako aj zvýšenie dostupnosti športového vyžitia pre širokú verejnosť. Aj v tejto súvislosti odmietame akékoľvek spájanie straníckej príslušnosti žiadateľov s úspešnosťou ich projektov.“

Robili to tak aj modrí

Napriek stanovisku úradu vlády je starostka Popudinských Močidlian presvedčená, že dôvod, prečo jej obec dotáciu nedostala, je práve jej politická príslušnosť. „Nemám to správne stranícke tričko,“ myslí si Dana Žúrková, ktorá kandidovala za SDKÚ, KDH a Novú Demokraciu.

„Sme pomerne veľká dedina a ihrisko by sa nám zišlo. No viac-menej som rátala s tým, že to neprejde. Viem, že sa to robí hlavne pred voľbami, aby sa Smer na dedinách zviditeľnil. Preto rozdáva hasičské autá a stavia ihriská.“

Žúrková hovorí, že tento stav berie ako realitu. „Robili to tak aj modrí, to nie je len kritika na stranu Smer. Keď vládla SDKÚ, boli sme s podobnými žiadosťami úspešnejší, lebo sme mali ich tričko. Ten, kto je pri moci, podporuje svojich, aj keď je to nespravodlivé voči ľuďom. Vôbec najlepšie to bolo v minulom období, keď som mala podpísanú koalíciu SDKÚ aj Smeru. To ma volali aj tí, aj tí.“

Slávnostné otvorenie ššportoviska v obci Klenovec. Foto - TASR –
Slávnostné otvorenie ššportoviska v obci Klenovec. Foto – TASR –

Žúrkovej dáva za pravdu analýza Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI), ktorú zverejnili vlani. Inštitút sa pozrel na míňanie rezervy predsedu vlády. Rezerva má síce oficiálne slúžiť na „krytie nepredvídaných výdavkov“, ako sú dotácie do oblastí postihnutých živelnými pohromami, reálne sa však už roky rozdáva obciam na podporu športu či drobné opravy.

Už za druhej Dzurindovej vlády v rokoch 2002 až 2006 ťažili z prostriedkov premiéra najmä starostovia z SDKÚ a vtedajších vládnych pravicových strán. Po voľbách v roku 2006 sa situácia obrátila a viac peňazí išlo do dedín, kde vládol Smer. Malou výnimkou bola premiérka Iveta Radičová, ktorá počas svojej krátkej vlády musela peniaze z rezervy posielať do oblastí, ktoré zasiahli povodne. Vtedy išla stranícka príslušnosť bokom.

Fico v minulosti nestaval len malé viacúčelové ihriská. Pred prezidentskými voľbami v minulom roku sa zase zameral na malé zimné štadióny. Na tréningové haly v Levoči a Piešťanoch a prestavbu haly v Banskej Bystrici prispel zo svojej rezervy troma miliónmi eur.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie