Denník N

(Z)mení umelá inteligencia našu budúcnosť?

Ilustrácia N - Hedviga Gutierrez
Ilustrácia N – Hedviga Gutierrez

Technológie nám môžu život uľahčiť, ale nemali by diktovať formu našej komunikácie a našich vzťahov. Ich prenikanie do všetkých oblastí života môžeme využiť na to, aby sme zistili, kto sme, akí sme a akí chceme byť. Aby sme zistili, čo je to podstatné ľudské, čo si chceme chrániť.

Autor prednáša kognitívnu vedu na
Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK.
Článok pôvodne vyšiel v časopise Kritika & Kontext č. 57.

Väčšina ľudí donedávna poznala umelú inteligenciu (UI) najmä z katastrofických sci-fi filmov. Málokto si prepojí klišé predstavu robotov ničiacich ľudstvo s bežnou každodennou skúsenosťou inteligentného vyhľadávania na webe, automatického prekladu medzi jazykmi, GPS navigáciou, plánovaním dopravného spojenia, komunikáciou v prirodzenom jazyku so smartfónom či použitím inteligentného vysávača.

V posledných rokoch nastal prudký – exponenciálny – nárast nielen počtu publikovaných vedeckých článkov o UI a počtu študentov zapísaných na UI odbory na univerzitách, ale aj počtu UI startupov a objemu peňazí investovaných do nich.

Stále viac sa však ozývajú aj varovné hlasy, tentoraz nie od tvorcov sci-fi, ale od rešpektovaných vedcov ako Stephen Hawking alebo od technologických vizionárov ako Elon Musk. Podľa Stephena Hawkinga sú otázky ďalšieho vývinu UI technológií a ich vplyvu na ľudskú spoločnosť „najdôležitejšou konverzáciou dnešných čias“.

Prečo?

Prečo by nás vývin UI technológií mal zaujímať viac ako napr. vývin novej série automobilov? Preto, lebo ľudstvo má v rukách (áno, zatiaľ to ešte máme v rukách) nástroj, ktorý má potenciál významným spôsobom zmeniť život celého ľudstva.

V nasledujúcom texte predstavím niektoré riziká a príležitosti spojené s vývojom UI a pokúsim sa načrtnúť aj možné riešenia.

Budem vychádzať z vlastných skúsenosti vedca skúmajúceho ľudskú myseľ a pracujúceho na vývoji umelej inteligencie pre súkromnú spoločnosť, ale najmä z knihy Life 3.0 kozmológa Maxa Tegmarka z MIT [1].

Názov knihy odkazuje na tri štádiá života na Zemi: 1) biologické – životné formy, ktorých stavba tela („hardvér“) i vzorce správania („softvér“) sú evolučne vyvinuté a počas života jedinca nemenné, 2) kultúrne – formy s nemenným telom schopné učiť sa a modifikovať správanie/softvér skúsenosťou (napr. naučiť sa cudzí jazyk alebo jazdiť na bicykli), 3) technologické – formy schopné počas života modifikovať aj svoje telo/hardvér.

Ľudstvo je momentálne niekde na stupni

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Umelá inteligencia

Komentáre, Veda

Teraz najčítanejšie