Denník N

Svedok v Dobytkárovi vypovedá, že aj dotácia pre sudcu Trubana bola protekčná

Michal Truban. Foto N - Tomáš Benedikovič
Michal Truban. Foto N – Tomáš Benedikovič

Trubana bude v pondelok vo veci nevzatia Norberta Bödöra do väzby a možnej zaujatosti v kauze vypočúvať etická komisia súdnej rady.

Sudca Špecializovaného trestného súdu a jeho bývalý predseda Michal Truban nedostal dotáciu na penzión Altmayer v Banskej Štiavnici od Pôdohospodárskej platobnej agentúry v roku 2018 náhodou.

Vypovedá tak hlavný svedok v kauze Dobytkár a bývalý šéf sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva Marek Kodada, podľa ktorého aj táto dotácia bola vybavovaná. Kodada od začiatku celej kauzy spolupracuje s políciou.

Vo svojich výpovediach 5. mája a 28. júla tento rok Kodada povedal, že na žiadosť právnika Jána Gajana, ktorý je v kauze tiež obvinený, bol za šéfom PPA Jurajom Kožuchom (aktuálne vo väzbe), aby Trubanova rodina, na ktorú je penzión napísaný, určite dostala dotáciu.

Z výpovede nevyplýva, že by v prospech toho intervenoval priamo Truban alebo že by o tom vedel. Aj jeho polícia koncom júla – už po tom, čo vo veci sám rozhodoval – vypočula a akúkoľvek intervenciu odmietol.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Dobytkár

Slovensko

Teraz najčítanejšie