Denník N

Ako poľská vláda aj spoločnosť testujú, čo ešte vydržia (fotoreportáž) 

Foto – Tomáš Forró
Foto – Tomáš Forró

Pred Stalinovým Palácom kultúry a vied v samom srdci Varšavy stojí v sobotu večer pár tisíc nahnevaných demonštrantov s dúhovými zástavami. Podujatie napäto sledujú desiatky nasadených policajtov, drony a na neďalekom parkovisku sú odparkované policajné „suky“ slúžiace na odvážanie zadržaných osôb.

Protesty a mučenie

Sobotná demonštrácia je zatiaľ poslednou epizódou v dlhodobej eskalácii napätia medzi LGBTI komunitou na jednej strane a autokratickou vládou spolu s nacionalistami na strane druhej. Poľská vláda šíri nenávistné heslá proti ľuďom s inou sexuálnou orientáciou v médiách i na verejných vystúpeniach a staronový prezident Duda na nich postavil prakticky celú svoju predvolebnú kampaň.

Nacionalisti robia to isté v uliciach – verbálne aj fyzické útoky proti tejto menšine sú v Poľsku na dennom poriadku, a keby sme na to náhodou na chvíľu zabudli, vždy nám to pripomenú grafity a nálepky na stenách a pouličných stĺpoch v každom meste.

Palác kultúry a vedy v centre Varšavy tesne pred demonštráciou LGBTI komunity. Foto – Tomáš Forró

Od júlových volieb sa situácia už len zhoršuje a napätie rastie na oboch stranách. Tak zle ako minulý týždeň však zatiaľ nebolo. Počas pracovného týždňa najprv

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

LGBTI+

Svet

Teraz najčítanejšie