Denník N

V Poľsku prebieha vojna o Margot. Kto je LGBT aktivistka, ktorá musí na dva mesiace do väzby?

Małgorzate Szutowiczovej hrozí päť rokov väzenia za útok na šoféra a auto hlásajúce homofóbne heslá. Foto - TASR/AP
Małgorzate Szutowiczovej hrozí päť rokov väzenia za útok na šoféra a auto hlásajúce homofóbne heslá. Foto – TASR/AP

V súčasnom Poľsku neexistuje symbol, ktorý vzbudzuje viac vášní ako dúhová vlajka. V posledných dňoch ju LGBT aktivisti a aktivistky z hnutia Stop Bzdurom (Stop nezmyslom) rozvešali na varšavské sochy Mikuláša Kopernika, malej morskej víly či Ježiša Krista.

Zúčastnila sa toho aj aktivistka Małgorzata Szutowiczová, ktorá má prezývku Margot. Súd ju minulý týždeň poslal na dva mesiace do väzby. A práve ona bola dôvodom demonštrácie, na ktorej vo Varšave v piatok večer polícia zadržala 48 protestujúcich.

Homofóbne dodávky

Margot skončila na polícii za vešanie vlajok a ružových náhubkov na sochy minulý týždeň spolu s ďalšími dvoma aktivistkami, neskôr ich prepustili. Polícia teraz vyšetruje, či nedošlo k urážke náboženského presvedčenia.

Tento zákon stál aj za stíhaním Elżbiety Podleśnej, ktorá minulý rok nakresila dúhovú vlajku na ikonu Panny Márie.

To však nebol oficiálny dôvod, prečo Margot skončila na dva mesiace vo väzbe.

Obvinenie sa týka incidentu z júna. Vtedy vrcholila volebná kampaň pred prezidentskými voľbami v Poľsku, počas ktorej súčasný prezident Andrzej Duda, ktorý voľby napokon vyhral, označil LGBT za ideológiu „ešte horšiu ako komunizmus“.

Margot a iní aktivisti zaútočili na vozidlo Nadácie za právo na život. Ide o dodávky, ktoré v Poľsku jazdia už niekoľko rokov, no v posledných mesiacoch ich je v uliciach poľských miest vidieť a počuť častejšie.

Na dodávkach sú slogany ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

LGBTI+

Svet

Teraz najčítanejšie