Denník N

Náhla strata chuti či čuchu bude aj u nás kritérium na rozpoznanie COVID-19

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V pandemickom pláne nie je kĺzavý medián, fázy sa budú meniť podľa obsadenosti lôžok. V utorok sa pandemická komisia pokúsi plán na druhýkrát schváliť.

Pandemický plán mala komisia schváliť už koncom júla. Nestalo sa tak pre množstvo pripomienok, ktoré bolo treba zapracovať – druhý pokus bude v utorok.

Plán má priniesť opis toho, ako by krajina mala postupovať pri pandémii nielen ochorenia COVID-19, ale aj pri iných respiračných ochoreniach. Aby sa neopakovala situácia z jari tohto roka, keď štát nebol pripravený a rozhodnutia padali za pochodu.

Schvaľovať sa bude v čase, keď na Slovensku rastú prípady najrýchlejšie od apríla. Minulý týždeň pribúdali desiatky nakazených denne, päť pacientov je vo vážnom stave na umelej pľúcnej ventilácii.

Nová verzia plánu má 85 strán. Denník N má návrh z piatka minulého týždňa k dispozícii, je možné, že v ňom ešte príde k úpravám.

Predsedom komisie je minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Na otázky o návrhu pandemického plánu ministerstvo neodpovedá, informovať chce verejnosť po jeho schválení.

Kĺzavý medián už nie je kľúčový

Keď konzílium odborníkov počas najprísnejších opatrení pripravilo fázy, podľa ktorých sa mali uvoľňovať alebo sprísňovať opatrenia, malo sa postupovať podľa 7-dňového kĺzavého mediánu. Ide o strednú hodnotu, v zásade podobnú priemeru.

Rozdiel je najmä v tom, že medián predstavuje číslo, ktoré rozdeľuje súbor hodnôt na polovicu, čím eliminuje extrémne nízke alebo extrémne vysoké hodnoty – ide o prostrednú hodnotu zo sledovaného obdobia.

Jeho hodnota je momentálne 43 – najviac od konca apríla.

Podľa návrhu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie