Denník N

Horolezec Messner má múzeum od Zahy Hadid vo výške 2 275 metrov

Foto – Zaha Hadid Architects
Foto – Zaha Hadid Architects

Do hôr sa väčšinou chodí kochať sa horami, v prípade kopca v Južnom Tirolsku to neplatí. Pozrite si nový projekt svetoznámych architektonických štúdií.

Trvalo to dva roky a stálo tri milióny eur. Výsledkom je však niečo, čo zaujme už pri pohľade na prvé vizualizácie a fotografie. Volá sa to Messner Mountain Museum Corones a ide o projekt svetoznámych architektonických štúdií Zahy Hadid, ktorý vyrástol v nadmorskej výške 2 275 metrov. Práve ho sprístupnili verejnosti.

zvonku

„Rozprávam tu históriu a rozvoj moderného horolezectva, od základného vybavenia a jeho vývoja za 250 rokov k triumfom a tragédiám na najslávnejších svetových kopcoch Matterhorne, Cerro Torre a K2. Je neuveriteľne vzrušujúce podávať príbehy z pódia s takouto magnitúdou,“ rozplýval sa Reinhold Messner na otvorení nového múzea.

Je to už šieste múzeum s jeho menom, ktoré nájdete v Južnom Tirolsku, ale kto si to zaslúži, ak nie taliansky horolezec-legenda, ktorý ako prvý zdolal všetky osemtisícovky na svete? A navyše: toto múzeum je zo všetkých najfascinujúcejšie.

messner

Základný materiál je betón. Celý objekt má štyri poschodia, je zakomponovaný do skaly, z vrchnej strany vchod, zo spodnej smerom do údolia panoramatická vyhliadka. Otvorenie odkazovalo na bulharského umelca Christa, presláveného zahalením berlínskeho Reich­sta­gu a mosta Pont-Neuf v Paríži. Prví návštevníci z budovy múzea najskôr videli len siluetu, až potom z nej stiahli 350-metrový obal zo špeciálneho modrého syntetického materiálu. Veľkým zážitkom musela byť už prvá prechádzka nezvyčajne členeným interiérom s unikátnymi fotografiami, maľbami a predmetmi z Messnerovho archívu.

galeria odhalenie

Stvoriť a vhodne umiestniť objekt, ktorý presahuje tradičnú geometriu v nadmorskej výške vrcholov Vysokých Tatier, bola výzva pre architektov aj pre realizátorov ich vízie. Nad návrhom projektu aj logistikou strávili mnoho dní a nocí.

„Toto majstrovské dielo sa podarilo uskutočniť vďaka guráži, odhodlanosti a motivácii všetkých spoločností zapojených do konštrukcie, väčšina z nich je z Tirolska,“ povedal na otvorení Matthias Prugger, šéf rezortu Skirama. Ten má po vyše sto kilometroch zimných zjazdoviek nové turistické lákadlo. Bez štátnej podpory. Celú, vyše trojmiliónovú investíciu zatiahli prevádzkovatelia kabínovej lanovky. Celý proces výstavby je zdokumentovaný.

zeriavy zvnutra stavba

Múzem bude otvorené od júna do polovice októbra, v zime od začiatku decembra do polovice apríla. Nachádza sa na plošine Corones na vrchu Kronplatz. Pre štúdiá Zahy Hadid je jeho dokončenie dobrou správou. Ich iný projekt, olympijský štadión v Tokiu, pred pár dňami pre vysoký rozpočet stopol japonský premiér.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie