Denník N

Má reformovať duševné zdravie: Mreže sú symbolom komunistickej psychiatrie. Do štyroch rokov ich odstránime

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Peter Šomšák je psychiater, ktorý pracoval v Nemecku aj Rakúsku. Teraz sa vrátil, aby reformoval duševné zdravie na Slovensku. Pred piatimi rokmi ešte hovoril, že slovenskú psychiatriu nepozná, teraz už má podľa neho až príliš veľký prehľad, ako to tu nefunguje. V rozhovore hovorí:

  • ako chce udržať absolventov na Slovensku,
  • ako chce zabrániť extrémnemu predpisovaniu liekov,
  • prečo sa dnes tak dlho na psychiatra čaká a ako to chce zmeniť.

Študovali ste na Lekárskej fakulte v Martine a potom ste odišli do Nemecka. Okrem platu bol dôvod aj slovenský systém psychiatrie. Čo sa vám na ňom nepáčilo?

Išlo najmä o vzdelanie. Chcel som dosiahnuť kvalitné vzdelanie v psychiatrii a psychoterapii. Na Slovensku som nikdy nepracoval, ale už na fakulte sa mi nepáčil prístup pedagógov ku študentom a stav slovenskej psychiatrie, ktorú som ako študent videl.

Ako si to máme predstaviť?

Mali na nás málo času, málo sme pracovali s pacientmi. A keď už sme s nimi pracovali, nemali sme supervíziu. Na fakulte vychovávali ľudí, ktorí mali ísť do praxe, ale necítil som sa na to dosť pripravený.

V Nemecku sa vám venovali viac?

Áno, všetko tam prebieha pod supervíziou. Výsledkom je, že buď sa to lekár naučil robiť, alebo to robiť nebude.

V rozhovoroch ste hovorili, že zavážil aj plat, lebo na Slovensku by ste zarobili zhruba 700 eur.

V Nemecku s ôsmimi službami zhruba 3500 eur v čistom.

Platy lekárov sa odvtedy výrazne zvýšili. Sú už také vysoké, aby to nemusel byť dôvod pre odchod lekárov do zahraničia?

Už by to nemusel byť motivačný faktor na odchod do zahraničia. Ak by sme nerátali Česko, až tak veľa lekárov neodišlo. Aj preto sa snažíme zreformovať duševné zdravie, aby sme udržali budúcich psychiatrov a psychológov v systéme.

Aj teraz odchádzajú absolventi medicíny do Česka alebo inde do zahraničia. Ak chcete reformovať starostlivosť o duševné zdravie, budete musieť získať najmä lekárov. Podľa analýzy Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) máme okolo 440 klinických psychológov. Slovenská komora psychológov hovorí, že chýba asi tisícka psychológov. Ako ich chcete získať?

Ročne ich končí približne 500, do systému ich však veľa nejde. V Česku ich okrem o trochu vyššieho platu láka už zreformovaný systém a podstatne jednoduchšie postgraduálne štúdium. Ich reforma beží už 12 rokov. Jedna z vecí, ktorú chceme urobiť, aby neodišli, je dostupnejšie vzdelávanie – nielen časovo, ale aj finančne.

Čo im chcete ponúknuť?

Po reforme im ponúkneme systém práce nastavený na západnej úrovni a vzdelávanie minimálne na úrovni Česka. Tak ako dnes nemôže systém fungovať. Plánujeme analýzu ambulantnej siete, aby sme vedeli, aká má byť minimálna sieť. Je neakceptovateľné, aby boli čakacie lehoty na psychiatra tri mesiace.

Aké by bolo optimum?

Týždeň až dva.

Podľa správy ÚHP sa na psychiatra čaká sedem týždňov a psychiater má na jedného pacienta v priemere 16 minút.

Sú to zlé čísla, ale podľa mňa nezodpovedajú realite. Tá je ešte horšia. Neexistuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Marek Krajčí

    Rozhovory

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie