Denník N

Ako vychovať umelú inteligenciu?

Ilustrácia - Hedviga Gutierrez
Ilustrácia – Hedviga Gutierrez

Ako vychovať z umelej inteligencie niečo lepšie, ako sme my sami, keď sme na internete.

Veľa sa hovorí o umelej inteligencii, o tom, ako väčšinu toho, čo dnes robia ľudia, ovládnu stroje, ale v skutočnosti veľa toho zatiaľ na našom živote nezmenili – počuli ste o autonómnych autách, ale javí sa, že to bude ešte beh na dlhú trať; možno máte v telefóne hlasového asistenta, ktorý už dokáže odpovedať na preddefinované otázky, ale inak je hlúpy.

Možno firma, v ktorej ste si niečo objednali, na odpovede cez Facebook používa četbota, ale je otravný úplne rovnako ako jeho predchodca, inteligentná telefónna linka: „Pre výšku vašej faktúry stlačte jeden.”

Kedy sa to zmení? Možno sa to deje práve teraz. Organizácia Open AI pred mesiacom predstavila tretiu verziu svojho „programu” GPT-3 a technologickým nadšencom neprestáva vybuchovať hlava.

Čo robí? Vlastne jednoduchú vec: píše texty. Ale píše ich tak, že na rozdiel od všetkých pokusov za posledné roky by vám trvalo hodiny, kým by ste prišli na to, že za nimi nestojí človek, ale program.

Prvé príklady využitia od nezávislých programátorov sú dych vyrážajúce: jeden z programov odpisuje absolútne profesionálne znejúco na maily len na základe jednoduchých inštrukcií ako „odmietni ponuku”, „navrhni cenu 150-tisíc dolárov”. Iný vysvetľuje zrozumiteľným jazykom komplikované medicínske diagnózy, ďalší rovno generuje celé poviedky len na základe toho, že mu poviete, aký má mať nadpis. Ďalší z príkladov skladá hudbu pre gitaru, iný dokonca generuje “meme” obrázky a la Zomri, a niektoré sú naozaj veľmi vtipné.

Výsledky sú také dokonalé, že stĺpčekár Farhad Manjoo z New York Times píše, že prvýkrát začína veriť, že by naozaj umelá inteligencia mohla niekedy v písaní nahradiť človeka.

Ako sa to podarilo? Môže za to veľký pokrok v takzvanom deep learning, čo je spôsob, akým počítače „učíme” učiť sa – teda vytvárať si na pozadí sieť informácií veľmi podobnú tomu, ako funguje náš mozog. Kým doteraz bolo nutné mnohé informácie „predžúvať”, OpenAI našla spôsob, ako na učenie už netreba žiadny zásah človeka. Predstavte si škôlkara, ktorý z nejakých podivných dôvodov vie čítať, no nerozumie žiadnemu slovu. A vy by ste mu zrazu umožnili prečítať celý internet, on sa na základe toho naučil vetnú skladbu, gramatiku a ešte k tomu získal všetky informácie sveta, ktoré vďaka tomu môže využiť vždy, keď sa ho opýtate.

A práve v tom momentálne spočívajú aj najväčšie obavy všetkých odborníkov – aká je kvalita informácií, ktoré algoritmus dostal do vienka, a čo to pre nás znamená?

Už prvé pokusy s GPT-3 ukazujú jasne – algoritmus má tendenciu písať rasistické názory, stereotypne hovoriť o ženách, spájať konkrétne náboženstvá s terorizmom a preferovať odborne pochybné medicínske názory na svet. Tvorcovia tvrdia, že do ostrej verzie to ešte zmenia, no je otázka, ako veľmi sa im to môže podariť.

Šialené, ale možno prvou úlohou po tom, čo nejakú inteligenciu naozaj vytvoríme, bude vychovať z nej niečo lepšie, ako sme my sami, keď sme na internete.

Čo čakať od GPT-3? Pravdepodobne si najbližšie mesiace všimnete výrazný nárast kvality spamu, podvodníckych e-mailov, o pár mesiacov neskôr si už možno nebudete musieť byť istí, že vám odpoveď na mail v angličtine naozaj písal človek, alebo len digitálna asistentka, ktorej dal niekto inštrukcie.
Čo sa tohto textu týka, zatiaľ ho písal človek.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Umelá inteligencia

Komentáre

Teraz najčítanejšie