Denník N

Káva a veľmi dlho varené vajcia

Foto – Peter Breiner
Foto – Peter Breiner

Kedysi dávno, keď som mal nejakých 19 rokov, sa mi nejakým zázrakom podarilo dostať sa s celým ročníkom herectva VŠMU na divadelný festival v kapitalistickom zahraničí, menovite v talianskom Arezze. Opis zaujímavých detailov zájazdu by vystačil na poltucet ďalších stĺpčekov, ale relevantná informácia je tá, že každé ráno, a ak sa dalo, aj popoludní som išiel, priťahovaný nejakým mimozmyslovým čarom, do miestnej kaviarne na espresso a koláčik a oplieskal som tam všetky skromné diéty. Tento primárny zážitok – kvalita kávy spolu so sociálnym životom susedského talianskeho typu vo mne zostal na celý život. Talianske espresso sa v ČSSR príliš nevyskytovalo, takže po talianskom zájazde som sa ku káve vrátil až po tridsiatich rokoch – v New Yorku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie