Denník N

Ako u nás umierajú najslabšie vládne strany a čo urobí odchod otca zakladateľa (+ grafy)

Politici, ktorých strany neprežili vládne angažmán. Foto - TASR
Politici, ktorých strany neprežili vládne angažmán. Foto – TASR

Slovenské politické dejiny sú k strane Za ľudí neúprosné: najmenšie koaličné strany len málokedy prežijú účasť vo vláde, úpadok občas predznamenal aj odchod kľúčovej tváre.

Ubehlo 14 mesiacov od chvíle, keď Andrej Kiska na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici predstavil názov a víziu svojej novej strany Za ľudí. Nebolo to teda až tak dávno, no dnes jeho strana už aj tak bojuje o to, či vôbec bude mať v slovenskej politike budúcnosť.

Závisieť to bude od mnohých vecí – od politiky novej predsedníčky Veroniky Remišovej, od výkonu strany vo vláde, od toho, aká populárna bude táto vláda, ale aj od sily jej politických konkurentov.

Na perspektívu strany sa však dá pozrieť ešte aj iným spôsobom: ako v dejinách slovenskej straníckej politiky dopadli strany, ktoré mali podobný osud. Teda strany, ktoré po svojom vzniku rýchlo vstúpili do vládnej koalície, kde hrali úlohu slabšieho či najslabšieho partnera.

A potom je tu ešte jeden pohľad – ako sa vyvíjali strany, ktoré opustil ich otec zakladateľ. Treba povedať, že z týchto perspektív

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie