Denník N

Happytarián Bednařík: Mestských ľudí najviac trápi osamelosť, narastá počet tých, ktorí sa z práce vracajú do prázdneho bytu

Aleš Bednařík. Foto N - Tomáš Benedikovič
Aleš Bednařík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Psychológ Aleš Bednařík sa dlhodobo venuje psychológii šťastia a presadzuje happytariánstvo – vedomý výber vecí a činností, ktoré pomáhajú šťastie človeka zvyšovať. V rozhovore hovorí aj o tom:

  • čo ovplyvňuje šťastie ľudí v meste;
  • či sú Slováci šťastní a čo nás najviac teší;
  • na čo by mali myslieť developeri aj vedenia miest, aby sa ľudia v mestách cítili dobre;
  • ako ovplyvnil nútený home office naše vzťahy počas koronakrízy.

Ako by ste definovali šťastie? 

To je ťažká otázka, s ktorou sa psychológovia boria. Na jednej strane je to konštrukt ako vedomie či Boh, no na druhej strane je to priamo merateľná položka – v prítomnom okamihu ľudia vedia povedať „práve som šťastný/nešťastný“, je to prepojené s emóciami. Šťastie má aktuálny rozmer „tu a teraz“, ktorý vieme vnímať počas zážitku. Potom je dlhodobé šťastie, ktoré psychológovia nazývajú “well-being” a ktoré je spojené so spätným vnímaním a s racionálnym zhodnotením, že máme dobrý život.

Dá sa teda povedať, že spokojnosť je dlhodobé šťastie?

Áno.

Čo vás robí šťastným?

Veľa vecí, napríklad som ušiel z mesta. (smiech) Vyrastal som v bratislavskej časti Medzi jarkami, hneď vedľa Pentagonu. Detstvo som mal šťastné, sídlisko sa vtedy len stavalo a ako deti sme boli neustále vonku, hrali sme sa v bahne, nestrážene vo dvore, program sme si robili samy. To veľmi prispieva k šťastiu detí. Byť vonku, mať pohyb, samy si organizovať program, byť s ostatnými deťmi. Dnes sa deti rôznych vekových skupín až tak veľmi vonku nehrajú.

Mňa robí šťastným byť v prírode, preto sme sa aj odsťahovali. Mám rád pohyb, spoločnosť ľudí…

Prezentujete sa ako „happytarián“ – čo vlastne znamená toto pomenovanie?

To mi napadlo cestou na pivo s kamarátom v bratislavskej električke – práve zahlásili zastávku “Saleziáni” a môj mozog zareagoval: „vegetariáni“ – „happytariáni“… Toho som sa chytil. Happytariánstvo definujem ako prístup, keď vedome robíme veci, o ktorých vieme, že nám prospievajú – krátkodobo či dlhodobo. Tak ako vegetarián je zeleninu, lebo verí, že je to pre jeho telo dobré, a vyhýba sa mäsu. No inak vychádzam z výskumov pozitívnej psychológie.

… takže je to taká diéta šťastia?

V podstate áno. Človek si vedome vyberá, ktoré veci robí a ktoré nie – to je tá diétna časť. Napríklad nepozerá šesť hodín televízor alebo nesleduje za deň všetky správy, vyhýba sa sebeckým cieľom… Ak napríklad cvičíme preto,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Koronavírus

    Rozhovory

    Rodina a vzťahy, Slovensko

    Teraz najčítanejšie