Denník N

Na ukončenie karantény už nepotrebujete dva negatívne testy, hygiena mení odporúčania

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak človek nemá žiadne príznaky, môžu mu karanténu ukončiť 14 dní po prvom pozitívnom testovaní, a to bez akéhokoľvek ďalšieho testu. Rozhodujúce slovo má však epidemiológ, infektológ alebo všeobecný lekár.

Branislav sa v polovici júla vrátil domov zo školenia projektového manažmentu a o dva dni neskôr sa dozvedel, že jeden z účastníkov bol pozitívny. Branislav dostal horúčky, pozitívne ho testovali na koronavírus a hospitalizovali na infekčnom oddelení v banskobystrickej nemocnici, kde strávil takmer týždeň.

Po jedenástich dňoch od prepustenia z nemocnice bol na kontrolnom teste, ktorý mal ukázať, či sa z ochorenia vyliečil. Test bol pozitívny, no napriek tomu mu dva dni po pozitívnom teste regionálny úrad v Banskej Bystrici odoslal list, v ktorom mu oznamuje, že jeho karanténa skončila, že už nie je infekčný a môže opustiť domácu izoláciu. Branislav pritom očakával, že pred odchodom z karantény bude musieť mať dva negatívne testy, ako sa píše na oficiálnej vládnej stránke Korona.gov.sk.

„Moji rodičia sa stále boja, že by som mohol byť prenášačom, a preto dobrovoľne zostávam v domácej izolácii,“ hovorí. Kontrolný pozitívny test mal 4. augusta, karanténu mu ukončili 6. augusta.

Regionálny úrad svoje rozhodnutie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie