Denník N

Modrá obloha

Ľuba Lauffová: Bez názvu. Zdroj – Webumenia.sk
Ľuba Lauffová: Bez názvu. Zdroj – Webumenia.sk

Ako sa prejavuje lepšia budúcnosť?

Autor je režisér

Už dávno nie sú ulice miest prázdne. Ľudia sa po sociálnom pôste vyhrnuli do ulíc a chcú žiť ako predtým. Lenže nič nie je ako predtým, klávesom delete sa nevymaže nová skúsenosť. Aká je?

Vráťme sa do času, keď bola obloha modrá ako v praveku, bez bielych kondenzačných čiar lietadiel. U nás, v západnej časti mesta, je naším letiskom rušný Schwechat. Ožíva. Sieť čiar na oblohe stratila čaro, ak preletíme ponad oblaky, zdesene vidíme nové, ktorých stvoriteľom sme my. Čierny dym zdola milosrdne nevidieť. Jeden let rovná sa tisícke výfukových plynov z autobusov Ikarus.

Desiatky vojenských nákladných áut s truhlami v Taliansku vyložili svoj nočný náklad (v minulosti boli takéto prevozy bežné nielen pri epidémiách), buldozéry v N. Y. C. zahrnuli zem nad preglejkovými rakvami, život ide ďalej. Čo sa zmení po epidémiách? Po more v 14. storočí s miliónmi obetí sa zdvihla cena ľudskej práce, po novovekých sa zakladali morové cintoríny, rušili sa mestské cintoríny pri kostoloch, zlepšili sa protiepidemické opatrenia a už aj vtedy mnohých čakala lepšia budúcnosť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie