Denník N

Prípad uzavretý, archív zhorel, zabudnite na to. Od výbuchu ponorky Kursk prešlo 20 rokov

Jadrová ponorka Kurska na archívnej snímke z roku 1999. Foto – TASR/AP
Jadrová ponorka Kurska na archívnej snímke z roku 1999. Foto – TASR/AP

Dvadsať rokov od potopenia ruskej jadrovej ponorky Kursk stále zostáva nezodpovedaná jedna, a to najdôležitejšia otázka. Mal niekto šancu prežiť?

Nie všetci zo 118 člennej posádky, ale 23 z nich áno. Stačilo, aby sa politici a vrchný veliteľ ozbrojených síl Ruskej federácie Vladimir Putin vtedy, pred dvadsiatimi rokmi, rozhodli inak.

Tvrdia to zahraniční experti, novinári, ktorí kauzu dlhodobo sledovali, pozostalí a aj advokát Boris Kuznecov, ktorý sa snaží odhaliť pravdu o náhlom konci atómovej ponorky Kursk už odo dňa tragédie.

Najbolestnejšie zlyhanie

Bol to Kuznecov, kto zastupoval vdovy a deti pred ruským súdom. Potom napísal o havárii knihu Potopila sa…, čo je Putinov citát. Prezident tak odpovedal na otázku slávneho amerického moderátora Larryho Kinga: „Čo sa stalo s ponorkou Kursk?“

Práve Putinova odpoveď sa stala symbolom nekompetentnosti a nezodpovednosti vrcholných činiteľov aj generálov, ktorí majú podľa pozostalých na svedomí životy námorníkov.

Dnes Kuznecov žije v USA. Vraj nechcel emigrovať, ale musel. On sám si myslí, že na príkaz samotného Putina bol z krajiny „uprataný“.

Podľa právnika má Putin zo všetkého najmenej rád, keď mu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie