Denník N

Prvá žena aj Afroameričanka. Bidenova voľba viceprezidentky môže byť historická

Kamala Harrisová v marci podporila Bidena, ten si ju teraz vybral za kandidátku na viceprezidentku. Foto - TASR/AP
Kamala Harrisová v marci podporila Bidena, ten si ju teraz vybral za kandidátku na viceprezidentku. Foto – TASR/AP

Voľba Kamaly Harrisovej je Bidenova stávka na istotu, percentá navyše mu však zrejme neprinesie.

Bol to jeden z najsilnejších okamihov v debate kandidátov počas celých primárok Demokratickej strany. Minulý rok v júli sa Kamala Harrisová, senátorka z Kalifornie, obula do hlavného favorita Joea Bidena.

Vyčítala mu jeho postoj, keď bol v minulosti proti federálnemu financovaniu autobusov, ktoré vozili deti do integrovaných škôl.

„Ja som bolo to malé dievča, ktoré sedelo v tých autobusoch,“ povedala, narážajúc na svoj pôvod.

Bol to najsvetlejší moment Kamaly Harrisovej v demokratických primárkach. Krátko po debate sa politička, ktorá bola po ohlásení kandidatúry zaradená do širšieho okruhu kandidátov, vyšplhala na druhé miesto v prieskumoch – práve za Bidena.

Odvtedy to však s jej podporou išlo dole kopcom. Trápenie v kampani ukončila odstúpením v decembri ešte pred tým, než došlo k prvým hlasovaniam v štátoch Iowa či New Hampshire.

V Senáte je od roku 2017. Foto – TASR/AP

Historická voľba

Teraz sa jej cesta do Bieleho domu otvorila znova. Joe Biden, kandidát demokratov na prezidenta a vyzývateľ Donalda Trumpa, si ju v utorok vybral za kandidátku na viceprezidentku. Na Twitteri ju nazval „nebojácnou bojovníčkou za obyčajného človeka a jednou z najlepších spomedzi štátnych zamestnancov v krajine“.

V mnohom je výber Kamaly Harrisovej historický. Je to tretia žena (po Geraldine Ferrarovej v roku 1984 a Sarah Palinovej v roku 2008), ktorá kandiduje za viceprezidentku v jednej z dvoch hlavných strán, no vôbec prvýkrát je to politička inej ako bielej farby pleti.

Ak by Biden vyhral, stala by sa Harrisová nielen prvou viceprezidentkou, ale aj prvou zástupkyňou afroamerickej a ázijskej menšiny na tomto poste.

Podľa priemeru celonárodných prieskumov má momentálne Biden pred Trumpom náskok 7 percentuálnych bodov, portál Fivethirtyeight.com mu aktuálne dáva 71-percentnú šancu vyhrať novembrové voľby.

Zdroj: Realclearpolitics

Kamala Harrisová (55) je dcérou imigrantky z Indie a imigranta z Jamajky. Jej rodičia sa stretli ako doktorandi na univerzite v Berkeley počas protestov v rušných 60. rokoch.

Vo svojej autobiografii spomínala, že hoci má zmiešaný pôvod, matka, ktorá sa s manželom rozviedla, keď mala Kamala sedem rokov, ju vychovávala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie