Denník N

Pribudlo 75 nakazených, máme situáciu pod kontrolou? Treba nové opatrenia? Odpovedajú odborníci aj politici (anketa)

Je pre mňa ťažké zmieriť sa s tým, že sme ani posledné dva veľmi pokojné mesiace nevyužili na lepšie riadenie situácie u nás, hovorí matematik Kollár o tom, či zvládame koronavírus.

V utorok pribudlo na Slovensku najviac nových pozitívne testovaných ľudí od konca apríla – 75. Počet prípadov posledný týždeň stúpa. Premiér Igor Matovič po rokovaní vlády povedal, že situácia je nepriaznivá, ale zatiaľ je pod kontrolou.

Na to, či je koronavírus na Slovensku pod kontrolou a či netreba prijať nové opatrenia, sa Denník N opýtal odborníkov a politikov.

Ján Mikas
hlavný hygienik

Situácia je zvládnutá. Regionálni hygienici to majú pod kontrolou, prípady narastajú aj preto, že ide o kolektívy a firmy, v ktorých sa vyšetrujú úzke kontakty, a preto je väčšia šanca, že úzky kontakt bude pozitívny. Vieme o týchto pozitívnych prípadoch, vieme, ako sa nakazili, hádam to máme pod kontrolou. Ak by sme to pod kontrolou nemali, museli by sme biť na poplach a prijať ďalšie opatrenia. Dôležité je dodržiavať opatrenia, ktoré máme, to by bolo postačujúce.

Alexandra Bražinová
epidemiologička

V prvom rade by sa malo oveľa viac testovať. Vidíme za posledné týždne, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie