Denník N

Príďte na rande s naším mestom, lákajú do Rimavskej Soboty organizátori festivalu Fraj

Vec & Škrupo na festivale Fraj 2019. Foto - archív Fraj
Vec & Škrupo na festivale Fraj 2019. Foto – archív Fraj

Druhý ročník multižánrového festivalu sa uskutoční už tento piatok a sobotu – 21. a 22. augusta.

Keď sa povie Rimavská Sobota, mnohým napadne veľká nezamestnanosť, odliv mladých ľudí či silné zázemie kotlebovcov. Aby tomu nebolo tak, partia mladých ľudí založila festival, ktorým chcú zlepšiť obraz svojho mesta aj regiónu.

„Chceme, aby už aj z názvu bolo jasné, že je to festival mestský a regionálny. Preto sme vybrali slovo ‚fraj‘, ktoré je u nás v meste a na Gemeri frekventované a znamená voľný a slobodný. To je základný pocit, ktorý chceme, aby tu ľudia mali,“ hovorí Tomáš Bálint, jeden z organizátorov festivalu.

Tí si v rámci príprav na druhý ročník Fraju prešli neľahkou skúškou. Festival museli pre epidémiu koronavírusu presúvať, prišli o mestské dotácie i viacerých sponzorov. Pre obmedzený rozpočet mohli zabudnúť aj na plánovaných zahraničných interpretov a interpretky.

Ani na okamih však nepoľavili a urobili dobre, lebo návštevníka vo finále čaká v predposledný augustový víkend pestrý a kvalitný program.

Aktuálny grafický vizuál festivalu Fraj, ktorý sa pôvodne mal konať v júni. Autorkou vizuálu je Nicol Hochholczerová.
Nádvorie, v ktorom prebieha väčšina koncertov festivalu. Grafika z dielne Nicol Hochholczerovej.
Vizuál festivalu pracuje vo forme grafík so symbolmi mesta Rimavská Sobota.

Rande s mestom

Za Frajom stoja mladí ľudia, ktorým v regióne chýbala alternatívna kultúra, podujatie podobného formátu a tiež dobré povedomie o ich meste.

„Chceme návštevníkom predstaviť Rimavskú Sobotu a jej miesta. Festival sme situovali do lokácií, ktoré považujeme za zaujímavé, ktoré majú atmosféru a ktoré radi navštevujú aj miestni obyvatelia. Názov FRAJ sme vybrali aj preto, že sa používa aj vo význame ‚idem na fraj‘, teda ‚idem na zálety‘. A tak sme aj pozývali ľudí – aby si prišli dať rande s naším mestom,“ hovorí Tomáš Bálint.

Hoci festival prebehne na Hlavnom námestí a v dome kultúry, hlavnou lokalitou bude bar Dekáč. Ten je pre svoj exteriér veľmi obľúbený a stretávajú sa v ňom aj ľudia z umeleckých kruhov.

Ďalším významným miestom konania festivalu je nádvorie historickej budovy Čierny orol, kde nedávno objavili nevyužívanú sálu na poschodí. „Ani mnohí miestni nevedia, že tam je taký priestor. Ľudia sa tam budú môcť občerstviť, bude to taká oddychová zóna. V prípade nepriaznivého počasia sa tam uskutoční aj časť programu,“ hovorí Tomáš Bálint.

V sále bude tiež kino a aj výstava grafičky Nicol Hochholczerovej, ktorá pracovala na festivalovom vizuále. Ten vychádza z ikonických priestorov mesta a lokálnej symboliky orlice.

Vec & Škrupo na festivale Fraj 2019. Foto – archív Fraj
Program festivalu Fraj ponúka výstavy, workshopy, koncerty, diskusie aj divadelné predstavenia. Foto – archív Fraj
Samozrejmosťou je aj program pre deti. Foto – archív Fraj

Zmena klímy na prvom mieste

Koronavírus mal na festival paradoxne aj pozitívny vplyv. Kým ostatné veľké akcie rušili, v prípravách na komorný Fraj mohli organizátori pokračovať. Na festival prídu dokonca aj interpreti, ktorým nevyhovoval pôvodný júnový termín. Usporiadatelia okrem toho hlásia vyšší predpredaj ako vlani.

„Minulý rok sme čakali vyššiu návštevnosť, preto sme teraz dali lístky do predpredaja iba za 9 eur. Zamýšľali sme sa aj, kde sú hranice u lokálneho diváka, s alternatívou sme to vlani zrejme aj prehnali. Rozhodli sme sa preto, že na to pôjdeme pomalším tempom. Aj preto sme zvolili za hlavnú festivalovú tému ‚hranice‘, ktoré chceme posúvať,“ hovorí Tomáš Bálint.

Program postavili na hraniciach medzi alternatívou a mainstreamom, vážnym a komickým, ale i detským a dospelým, ako aj na hraniciach žánrov. „Chceme, aby multižánrovosť festivalu bola zachovaná, aby napríklad divadelné predstavenie nebolo len sprievodným podujatím, ale plnohodnotnou súčasťou programu,“ hovorí Tomáš Bálint.

Na festival príde Divadlo Houže s hrou Vlk na mesiaci či performer Juraj Mitro s predstavením Cesta kolem mého pokoje. Spisovateľ Michal Hvorecký bude mať čítačku a besedu, naživo prebehne aj populárny podcast Lužifčák. Komici Jakub Lužina a Gabo Žifčák pritom so svojím formátom pôjdu mimo Bratislavy prvý raz.

V hudobnej časti sa predstaví Para, „domáca“ Zuzana Mikulcová, ale i menej známe mená ako kapela Klipers, nový hudobný objav Matej Tále či umelec a pesničkár Erik Sikora „Džumelec“, vlaňajší víťaz Ceny Oskára Čepana.

Veľkú časť programu organizátori vyčlenili ekologickej téme. Učitelia a deti zo základnej umeleckej školy budú na workshope vytvárať artefakty z plastových fliaš, ktoré budú rozmiestnené v uličkách mesta. Podnetná môže byť i diskusia, ktorú bude moderovať Zuzana Kovačič Hanzelová, jej hosťami bude klimatológ Jozef Pecho, aktivistky Laura Kovácsová a Radana Hvorecká a štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča. Diskusia bude v sobotu, ktorá je hlavným festivalovým dňom. Program sa v podobe afterpárty uzavrie v nedeľu v skorých ranných hodinách.

„Klimatická zmena je najdôležitejšia téma súčasnosti, preto sme ju postavili do centra diania. Celkovo sa však usilujeme dávať Fraju občiansky rozmer. Napríklad minulý rok to bola téma slobody, čo súviselo s 30. výročím Nežnej revolúcie. Aj do budúcna si chceme túto rovinu zachovať,“ hovorí Tomáš Bálint.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie