Denník N

Je Matovič na druhú vlnu pripravený lepšie ako Pellegrini na prvú?

Po voľbách 2020 odovzdal Peter Pellegrini Úrad vlády Igorovi Matovičovi. Foto N - Vladimír Šimíček
Po voľbách 2020 odovzdal Peter Pellegrini Úrad vlády Igorovi Matovičovi. Foto N – Vladimír Šimíček
  • Na Slovensku je podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího druhá vlna. V počte testov, v miere plánovania zlých scenárov či v zásobovaní, sme na tom výrazne lepšie, ako keď COVID-19 prišiel prvý raz.
  • Úzke miesto ochrany pred chorobou môže byť vyčerpanie zdravotníkov a hygienikov a podceňovanie návratu choroby ľuďmi, ktorí nepochopili, že sme prvú vlnu prekonali relatívne hladko aj vďaka strachu a disciplíne.  

Keď 6. marca potvrdili na Slovensku prvý prípad nakazeného COVID-19, nemal štát ani iné krajiny o ochorení veľa informácií. Vtedajší premiér Peter Pellegrini (Hlas) prišiel veľmi rýchlo s prísnymi opatreniami. Do desiatich dní vyhlásil núdzový stav, zatvoril školy aj letiská, zakázal kultúrne aj športové akcie, zaviedol hraničné kontroly.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) už nebude môcť tak ľahko zatvoriť ekonomiku, pretože tá by to už nemusela uniesť. Aj odborníci sa zhodujú, že také prísne a plošné opatrenia, ako sme tu mali počas marca a apríla, sa s najväčšou pravdepodobnosťou nevrátia.

Na druhej strane má premiér Matovič viac informácií a mal aj zhruba dva mesiace medzi prvou a druhou vlnou, aby bola krajina na prípadný nárast nakazených lepšie pripravená.

„Je pre mňa ťažké zmieriť sa s tým, že ani posledné dva veľmi pokojné mesiace, ktoré sme si kúpili pomerne rozsiahlymi opatreniami na jar, sme nevyužili na to, aby sme lepšie riadili verejnú diskusiu o situácii u nás,“ povedal matematik Richard Kollár.

Je štát lepšie pripravený na možnú druhú vlnu, ako bol na prvú? Zosumarizovali sme stav v šiestich najdôležitejších oblastiach.

1. Plán je, ale nie je verejný

Jedna z vecí, ktorú Matovič pri nástupe ostro kritizoval, bolo, že nenašli plán, ako počas pandémie postupovať. Matovičova vláda plán tiež dlho nemala, ten schválila pandemická komisia na druhýkrát až tento týždeň.

Aj keď ho schválili v utorok večer, doteraz

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie