Denník N

Vysvetľujeme: Načo je sudcom imunita a prečo sa jej tak veľmi nechcú vzdať?

Mária Kolíková. Foto N - Tomáš Benedikovič
Mária Kolíková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vysvetľujeme je nový newsletter Denníka N pre mladých, ktorí nemusia rozumieť tomu, čo sa okolo nich deje, a pre rodičov, ktorí nemusia vedieť, ako sa o tom s nimi rozprávať. Vždy vo štvrtok v ňom rozoberáme jednu dôležitú spoločenskú tému.

Správu vybrali a vysvetlili Tomáš Čorej a Ester Viktória Ziffová

Ako chce ministerka Kolíkova vziať sudcom imunitu

Predstavte si, že mafián zavraždil niekoľko členov iného gangu. Jedného podľa vyšetrovateľov tak, že naňho lial chemikáliu, kým sa neudusil. Vzhľadom na dostatok dôkazov mu súd uložil doživotie.

Lenže potom iný sudca mafiána prepustil na slobodu a zrušil rozsudok bez uvedenia presvedčivých dôvodov. Presne to isté sa stalo v roku 2017 – spomenutým mafiánom bol sýkorovec Ivan Cupper a sudcom Štefan Harabin.

Podľa nášho právneho systému sa Harabin nedopustil trestného činu vzhľadom na imunitu – sudcom za ich rozhodnutia prakticky nie je možné odobrať talár a trestne ich stíhať. Stačilo povedať, že išlo o jeho právny názor.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) to chce zmeniť, narazila však na odpor sudcov. Výhrady majú aj mimovládne organizácie ako Via Iuris či ministerstvo vnútra.

Načo je sudcom imunita? Ako je dnes možné potrestať sudcov, ktorí zlyhajú? A existuje sudcovská imunita aj v iných krajinách Európskej únie?

O čom je Kolíkovej návrh. Ministerka spravodlivosti chce zrušiť sudcom imunitu na rozhodovanie. Nemýľme si to s procesnou imunitou.

Procesná imunita znamená

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vysvetľujeme

Slovensko

Teraz najčítanejšie