Denník N

Ukrajinská výtvarníčka vyskladala Putinovu tvár z nábojníc

Tvár vojny podľa Ukrajinky Marčenkovej. FOTO - TASR/AP
Tvár vojny podľa Ukrajinky Marčenkovej. FOTO – TASR/AP

Daria Marčenko pracuje s nábojmi, ktoré zrejme zabíjali ľudí na Donbase. Na východe Ukrajiny podľa OSN zomrelo už vyše 6 800 ľudí.

Ukrajinská výtvarníčka Daria Marčenko zozbierala nábojnice z frontovej línie na východe Ukrajiny a pozliepala z nich portrét ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý nazvala Tvár vojny (Lico vojny).

Na mozaiku s rozmermi 2,4 × 1,7 metra použila päťtisíc nábojníc ôsmich druhov, niektoré zo samopalov, snajperských pušiek, aj také, ktoré využíva ťažké delostrelectvo.

Putinova tvár je len jedným z piatich diel jej projektu Päť elementov vojny (Tvár vojny, Mozog vojny, Srdce vojny či Duch vojny). Pri inštalácii sa pohrala aj s osvetlením mozaiky, ktorá dodáva Putinovej tvári rôzne podoby.

„Pre mňa je tvárou vojny Putin, pretože je to on, kto dáva rozkazy a rozpráva všetky tie klamstvá,“ vysvetlila Marčenko pre agentúru Reuters. Napriek tomu však podľa nej všetci vidia všetko.

„Nezáleží na tom, ako bude vojna osvetlená, a ako to bude vyzerať, vždy pozostáva zo životov nevinných ľudí,“ dodáva Daria na svojej stránke.

Náboje rôznych tvarov a farieb jej nosia viacerí ľudia. Práca s nimi bola pre ňu podľa Reuters veľmi emotívna, keď  si predstavovala, že mnohé z nich mohli zraniť, alebo zabiť jej krajanov.

Po vyše roku, odkedy proruskí separatisti s pomocou Moskvy okupujú časť Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, zomrelo podľa OSN vyše 6 800 ľudí a 17-tisíc bolo zranených. Z 1,4 milióna ľudí na Ukrajine sa stali presídlenci.

FOTO - TASR/AP
Daria Marčenko a jej mozaika s Putinom. FOTO – TASR/AP

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie