Denník N

Bývalého starostu Juriku, ktorý pýtal od ľudí dary pre obec, odsúdili za korupciu. Súd mu vysvetlil, čo je to dar

Radovan Jurika. Foto – TASR
Radovan Jurika. Foto – TASR

Špecializovaný trestný súd uznal bývalého starostu obce Marianka Radovana Juriku za vinného v ôsmich z desiatich prípadov korupcie, ale odsúdil ho len na podmienečný trest, pretože neobohacoval sám seba.

Proces s Radovanom Jurikom, bývalým starostom obce Marianka, ktorý čelil obžalobe z úplatkárstva, sa ešte neskončil. Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici síce rozhodol, že Jurika podmieňoval povolenia a rozhodnutia finančnými darmi pre obec v ôsmich z desiatich žalovaných prípadov a je vinný za zločin prijímania úplatku, ale rozsudok nie je právoplatný, pretože prokurátor sa odvolal voči dvom oslobodzujúcim verdiktom aj voči trestu.

Jurika sa zatiaľ neodvolal a využil možnosť doručenia rozsudku, ale je pravdepodobné, že sa odvolá tiež. Tvrdí, že si nie je vedomý žiadneho zločinu. Sudca odsúdil Juriku na tri roky podmienečne a na zákaz činnosti v akomkoľvek subjekte verejnej správy na päť rokov.

Korupcia v Marianke – dary neboli darmi

Keď Denník N zverejnil pred niekoľkými rokmi príbeh z Marianky, niektorí ľudia začali spolupracovať s políciou. Hovorili o tom, ako ich starosta „skasíroval“ pri vydávaní povolení. Nerobil to tajne, ale verejne. Ľudia dávali peniaze, lebo vraj cítili od starostu nátlak, niektorí hovorili o obštrukciách a o podmieňovaní vydania stavebných a kolaudačných rozhodnutí poskytnutím daru pre obec. Verili, že bez daru povolenia nezískajú, a tak dávali obci peniaze. Niektorí 2000, iní 1700 eur. Vyšetrovanie trvalo päť rokov a Juriku v desiatich prípadoch obžalovali z trestného činu korupcie.

Príbeh Radovana Juriku a obce Marianka však nie je klasickým korupčným prípadom. Starosta nepýtal peniaze medzi štyrmi očami, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie