Denník N

Epidemiológ Pavelka: Kontrola opatrení absolútne zlyháva, treba pripomínať ľuďom, že rúško je nový normál

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak sú ľudia vonku, majú 19-krát nižšiu pravdepodobnosť, že sa nakazia COVID-19, ako keď sú v interiéri.

Epidemiológ Martin Pavelka sa po 16 rokoch vrátil na Slovensko. Pred mesiacom a pol napísal spolu s Alexandrou Bražinovou text, v ktorom varovali pred prichádzajúcou druhou vlnou koronavírusu, ktorú už potvrdil aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Pre hlavné mesto pripravil semafor – systém, ktorý na základe matematického modelu má mesto upozorniť, kedy by malo uvoľniť alebo sprísniť opatrenia. Od tohto mesiaca nastúpil na analytický Inštitút zdravotníckych analýz na ministerstve zdravotníctva. Pripravuje aj celoštátne semafory.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako obmedziť kontakty, aby sa zamedzilo šíreniu COVID-19,
  • čo znamenajú semafory, ktoré majú upozorniť na šírenie nákazy,
  • čo sa môže statť v septembri, keď otvoríme školy,
  • ako sa vírus rýchlo šíri v Bratislave.

Ešte 21. júna ste napísali s Alexandrou Bražinovou do Denníka N komentár, že sa už valí druhá vlna. Prinieslo to veľa kritických reakcií. Teraz, keď už aj minister zdravotníctva povedal, že tu máme druhú vlnu, ako to vnímate?

Moja kolegyňa to vystihla najlepšie – povedala, aby sme si napísali na plagát „My sme to hovorili“ a pochodovali by sme s tým po meste. Nerozumiem, prečo boli také negatívne reakcie. My sme predpovedali druhú vlnu a tá prišla po štyroch či piatich dňoch na to. Reprodukčné číslo bolo vysoké z niektorých dôvodov, vôbec sa netestovalo. Robili sme 50 až sto testov za deň, preto sme mnoho prípadov neobjavili.

Po našom článku sme začali testovať masívne, objavili sa nové prípady. My takzvané Rt číslo počítame úplne štandardným spôsobom EpiEstim. Takú metodiku používame na mojej univerzite, magistráte a teraz aj na ministerstve zdravotníctva.

Ako ste hodnotili kritiku, ktorá sa na vás po tom komentári zosypala?

Jedno z hlavných nedorozumení bolo skôr technické. Ľudia nepochopili, čo im počítame. Viacerí, aj v odbornej kritike, si mysleli, že počítame R0, teda základné reprodukčné číslo. Ale my sme počítali Rt – teda časovo závislé reprodukčné číslo.

Ale nešlo len o vecnú kritiku.

Dostal som minimálne jeden výhražný mail, kde mi čitateľ napísal, že by ma chcel zavraždiť. Ja som iba epidemiológ, COVID som nevymyslel ani ho nerozširujem. Snažím sa ho len študovať. Ale my sme na Slovenku reálnu epidémiu ani nemali. Keď sa objavil prvý prípad, na piaty či šiesty deň sme zatvorili hranice, ekonomiku a vírus sa nešíril.

Opatrenia prišli veľmi skoro a veľmi vhodne. Opatrenia spôsobili, že sme zastavili šírenie. Problém je, že mnoho ľudí to potom pokúša k tomu, že si myslia, že COVID-19 neexistuje. Lebo sem neprišiel. Ale neuvedomujú si, že celý marec, apríl, máj a jún sme tu mali prísne opatrenia.

Ako by to vyzeralo, ak by sme ich nemali?

Keby sme ich nemali, COVID-19 by sme tu mali. Bolo pre nás rozhodujúce, že sa zavreli hranice, že bratislavský župan Droba spolu s mestom Bratislava a mestskými časťami zavreli školy, že ľudia zo dňa na deň začali nosiť rúška. V tomto naša pani prezidentka zohrala kľúčovú úlohu, keď mala prejav v rúšku. Bol som pozitívne šokovaný, ako Slováci zo dňa na deň začali nosiť rúška.

Ani by mi nenapadlo, že Slováci takto rýchlo dokážu pochopiť závažnosť situácie a prispôsobiť tomu svoje správanie. V Británii sa dodnes ešte stále rieši, či rúška áno alebo nie. Pritom dôkazy o tom, že pomáhajú, sú úplne jasné.

Aj Svetová zdravotnícka organizácia dlho nepotvrdila, že by pomáhali.

Bol som veľmi prekvapený, prečo to urobili. Neviem, čoho sa obávali. Napríklad dvaja barbieri v USA boli pozitívni, mali symptómy a obslúžili spolu 139 zákazníkov. Pri 110 zákazníkoch mal barbier aj zákazník rúško. V ostatných prípadoch len barbier, ale nikoho nenakazili. Rúška naozaj pomáhajú a sú veľmi efektívne. Rúška fungujú, sú efektívne a veľmi dobre vedia zastaviť šírenie.

Ak však do hry vstúpi alkohol, začnú sa rúška nosiť ako podbradník, náušnica pod nosom, alebo ako náramok. U nás asi pomohlo, že Slováci sú zvyknutí počúvať autority. Vo Veľkej Británii a v USA je to úplne naopak a ľudia sa chceli postaviť nad vírus, ale to sa nedá. Príroda je nad nami.

Ak ľudia nezačnú dodržiavať opatrenia, môže prísť na Slovensko reálna epidémia počas druhej vlny?

Áno. V epidemiológii neexistuje koncept vlny. Riadi sa len hodnotou R, ak je pod jeden, bude vírus vymierať, ak je nad jeden, bude sa šíriť. Vírus nefunguje tak, že cez leto ide spať a v zime sa prebudí. To, že vidíme na grafe vlny, je dôsledkom nášho správania. Ak úplne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie