Denník N

Dá sa mesto rozobrať a zložiť ako lego? Švédska Kiruna sa prepadáva pod zem

Osud mestečka za polárnym kruhom nie je taký vzdialený Slovensku. Veľa lepších filmov teraz v kinách neuvidíte.

Blockbusterová sezóna sa nezačala a možno sa nerozbehne vôbec. Online služby ako Netflix si tiež dali letnú pauzu s výraznými novinkami. Dobré filmy napriek tomu do našich kín prichádzajú, ale mimo multiplexov.

Dokument Kiruna – prekrásny nový svet je v našej distribúcii nenápadným skvostom. Lepší film teraz v kine neuvidíte.

Greta Stocklassa je mladá filmárka z česko-švédskej rodiny, ktorá prišla študovať film do Prahy. Vo svojom prvom dlhom filme takmer bez slov, len s pomocou obrazu približuje osud ľudí z baníckeho mestečka, ktoré sa pozvoľna, ale nezvratne prepadáva pod zem.

Mesto ako lego

„V Kirune slnko zapadne v piatok a vyjde znovu v januári,“ oznamuje v rannom rádiu moderátor poslucháčom. Mestečko v Laponsku na severe Švédska asi 150 kilometrov za polárnym kruhom má 17-tisíc obyvateľov. Je tu najväčší drevený kostol v krajine, menšie centrum s historickou radnicou a okolo sídliská.

Je tu inštitút vesmírnej fyziky, ale najmä baňa na železnú rudu. Firma LKAB, ktorá na tomto mieste pôsobí už viac ako sto rokov, sa chváli, že „z rudy vyťaženej za jediný deň by sa dalo postaviť šesť eiffeloviek“.

Firma z ťažby bohatne, prosperita však má svoju odvrátenú tvár. Cítiť sa dá hmatateľne každú noc po jednej hodine, keď pod zemou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie