Denník N

Klub mal licenciu na vyvážanie častí jadrových rakiet. Dynamo Kyjev na prosperitu Ševčenka ani nepotrebovalo

Keď Andrij Ševčenko v roku 2003 vyhral s AC Miláno Ligu majstrov, navštívil v Kyjeve hrob Valerija Lobanovského.

„Vedel som, čo preňho znamená zisk trofejí. Môj triumf bol aj jeho triumfom. Chcel som sa s ním oň podeliť,“ povedal v rozhovore pre The Athletic.

Lobanovského opisujú ako „otca a boha ukrajinského futbalu“. Bol pri najväčších úspechoch v histórii Dynama Kyjev, z ktorého spravil najlepší tím v bývalom Sovietskom zväze.

Osemkrát s ním vyhral sovietsku ligu (a neskôr päťkrát ukrajinskú) a dva razy Pohár víťazov pohárov (v rokoch 1975 a 1986). V sezóne 1998/1999 sa so Ševčenkom v útoku dostal do semifinále Ligy majstrov.

Počas jeho éry sa rozprávalo nielen o futbale, ale aj o prepojení Dynama s ukrajinskou mafiou. Označovali ho ako „tím ukrajinskej mafie“, píše Jonathan Wilson v knihe Behind The Curtain (Za oponou).

Prevážali hotovosť

Britský novinár Simon Kuper na začiatku deväťdesiatych rokov pricestoval do Kyjeva počas písania knihy Football Against The Enemy (Futbal proti nepriateľovi). Stretol sa s Romanom Občenkom, vtedajším riaditeľom úseku medzinárodných stykov Dynama.

Ten mu detailne porozprával o tom, ako klub perie peniaze a má aj licenciu na „vývoz častí do jadrových rakiet, dve tony zl

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie