Denník N

Urobila prezidentka nadprácu alebo si splnila ústavnú povinnosť?

Igor Matovič a Zuzana Čaputová po voľbách 2020, keď sa Matovič stal premiérom. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič a Zuzana Čaputová po voľbách 2020, keď sa Matovič stal premiérom. Foto N – Tomáš Benedikovič

V prezidentskej kancelárii iba posúdili nevyhnutnosť a proporcionalitu zásahu do práva na súkromie.

Autor pôsobí na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave,
je členom neziskovej organizácie European Information Society Institute (EISi)

V žiadnom prípade nie je na mieste zľahčovať súčasnú situáciu týkajúcu sa šírenia koronavírusu. Aj za tohto stavu je však potrebné rešpektovať základné ľudské práva a slobody, hlavne ak ide o štát, ktorý chce do niektorého z týchto práv a slobôd zasiahnuť.

O čo ide?

Národná rada 15. júla prijala ďalšiu (od vypuknutia pandémie už tretiu) novelu zákona o elektronických komunikáciách. Cieľom tejto právnej úpravy bolo zakotvenie mechanizmu, (1) aby telekomunikační operátori mohli bezplatne zasielať SMS správy osobám, ktoré vstupujú na územie Slovenskej republiky z takzvaných červených krajín, v ktorých je zvýšené riziko nákazy, a (2) prístup štátu k telefónnym číslam týchto osôb s cieľom prijatia zodpovedajúcich opatrení na ochranu osôb pred hroziacim nebezpečenstvom alebo s cieľom prijímania opatrení pri ohrození života a zdravia.

Prezidentka tento zákon vetovala a vrátila Národnej rade na zásadné prepracovanie z dôvodu nesúladu s právom na súkromie a právom na ochranu osobných údajov. Pragmaticky sa pri tom veto prezidentky odvoláva na nedávne uznesenie Ústavného súdu, ktoré pozastavilo účinnosť niektorých ustanovení zákona o elektronických komunikáciách v súvislosti s prístupom štátu k lokalizačným údajom v čase pandémie (PL. ÚS 13/2020-103).

Toto rozhodnutie je pritom na slovenské pomery unikátne, pretože poskytuje krok po kroku návod pre zákonodarcu, ako v podobných prípadoch postupovať pri legitímnom a legálnom obmedzovaní práva na súkromie. Žiaľ, asi sa pri písaní zákona niekde stratilo.

V čom je problém?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Koronavírus

    Zuzana Čaputová

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie