Denník N

High 5ive: Vstúpite do galérie a ocitnete sa v nekonečne

Jakub Kopec, František Demeter a kurátorka Mira Keratová v objekte Space Is the Place. Foto - Ján Kekeli
Jakub Kopec, František Demeter a kurátorka Mira Keratová v objekte Space Is the Place. Foto – Ján Kekeli

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Vstupné haly galérií sú väčšinou ich najnudnejšími časťami. Tu si len máme kúpiť lístok a vykročiť do výstavných priestorov. Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici sa snaží so svojím „foajé“ pracovať inak. Pravidelne sa tu konajú umelecké intervencie reagujúce na dielo neoavantgardného umelca Stana Filka, ktorého diela má galéria v zbierke.

Vo štvrtom pokračovaní expozície Hydrozoa si Filka „podali“ architekt Jakub Kopec, výtvarník František Demeter a grafický dizajnér Jan Čumlivski. Na umelcove nafukovacie objekty reagujú dielom Space Is the Place. Stojí na princípe Kleinovej fľaše. Ide o priestor, v ktorom vnútro splýva s vonkajškom, jeho povrch sa stáva nekonečnom a vzniká pocit dezorientácie.

Výsledok? Môže sa vám stať, že váš vstup do galérie sa stane cieľom. Zacyklíte sa v priestorovom kontinuu, zažijete iný spôsob trojrozmerného vnemu. Začne vás zaujímať, kto to ten Filko bol a čo mu chodilo hlavou. Odídete zorientovaní a poučení. Ak nájdete východ.

Foto – Ján Kekeli

*

Kvapka potu steká po čele, šaty sa lepia na telo, hlava oťažieva. Vzduch sa vlní, vnemy rozostrujú, tlak páľavy mení reálno na surreálno. Nachádzame sa v poviedke

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie