Denník N

Do odkaliska po Chemku Strážske priteká nový odpad, najväčšia záťaž na Slovensku je stále aktívna

Zdroj: Za našu vodu
Zdroj: Za našu vodu

Odkalisko Poša pri Strážskom je najväčšia environmentálna záťaž na Slovensku. Minister Ján Budaj o ňom hovorí, že je plné jedovatého bahna a tekutiny.

To miesto pôsobí ako bežný dedinský rybník. Okolo rastie rákosie, zeleň, lesy. Ak človek nevie, o čo ide, pokojne by sa v ňom mohol chcieť okúpať. V skutočnosti ide o najväčšiu environmentálnu záťaž na Slovensku – odkalisko Poša.

Do tohto rybníka pritekal roky znečistený odpad z fabriky Chemko Strážske. „Je plné jedovatého bahna a jedovatých tekutín,“ hovoril minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO), keď sa bol pred tromi mesiacmi pozrieť na odkalisku.

Ide o miesto s množstvom toxického odpadu, ktoré ohrozuje zdravie ľudí. Týka sa to veľkej plochy, najmä priestoru medzi Vranovom nad Topľou, Michalovcami a Strážskym. O tejto časti východného Slovenska sa hovorí aj ako o trojuholníku smrti.

Kým viaceré environmentálne záťaže na Slovensku sú uzavreté, a teda tam nepribúda ďalší odpad, odkalisko Poša je stále aktívne – podľa analýz Denníka N a občianskeho združenia Za našu vodu do odkaliska priteká nový nebezpečný odpad.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie