Denník N

Zlatý chlapec boxu mal byť idolom Hispáncov v USA, najviac však bojoval s kokaínom

Oscar De La Hoya (vpravo) zdolal v kalifornskom Carsone v 12-kolovom súboji na body krajana Steva Forbesa v roku 2008. Foto - archív TASR/AP
Oscar De La Hoya (vpravo) zdolal v kalifornskom Carsone v 12-kolovom súboji na body krajana Steva Forbesa v roku 2008. Foto – archív TASR/AP

Ďalší diel nedeľňajšieho seriálu Ring, ktorý prináša príbehy najvýznamnejších boxerov histórie.

„Toto je dieťa, na ktoré korporátna Amerika čakala!“ povedal nemenovaný marketingový riaditeľ firmy McDonald’s novinárovi Donaldovi McRaemu o Oscarovi De La Hoyovi.

De La Hoya sa narodil mexickým prisťahovalcom vo východnej časti Los Angeles. Na začiatku deväťdesiatych rokov sa o ňom hovorilo, že je budúcnosťou boxu. Na olympiáde v Barcelone v roku 1992 získal zlatú medailu a začali ho prezývať „The Golden Boy“ (Zlatý chlapec).

Hoci bol stále ešte len 19-ročným amatérom, už ho v Bielom dome prijal vtedajší prezident George H. W. Bush a objavoval sa v reklamách na Coca Colu. „Mal tvár vhodnú skôr na filmové plátno než na zakrvavenú podlahu zápasového ringu,“ napísal McRae v knihe Dark Trade.

Z De La Hoyu chceli spraviť globálnu hviezdu formátu basketbalistu Michaela Jordana. Mohol byť nielen skvelým reprezentantom hispánskej komunity v USA, ale mal za sebou aj dojímavý životný príbeh.

Na olympiádu cestoval iba deväť mesiacov po smrti svojej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ring

Príbehy najvýznamnejších boxerov histórie.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie