Denník N

Americký lovec zabil milovaného leva Cecila a nahneval ľudí

Lev Cecil. Reprofoto – YouTube
Lev Cecil. Reprofoto – YouTube

Ľudia na sociálnych sieťach našli svojho nového arcizloducha. Je ním Walter Palmer, ktorý začiatkom júla vylákal leva Cecila z národného parku v Zimbabwe a zabil ho.

Cecil, 13-ročný lev, pýcha Národného parku Hwange v Zimbabwe, je mŕtvy.

Prvého júla ho ulovil Walter Palmer, zubár z amerického štátu Minnesota. Smrť vznešeného zvieraťa – rovnako ako spôsob, akým ho zabili – vyvolala vlnu pobúrenia: na internete vznikla petícia, ktorú v tejto chvíli podpísalo už viac ako 330-tisíc ľudí. Ľudia požadujú spravodlivosť pre Cecila a po Zimbawbe chcú, aby zakázalo vydávanie povolení na zabíjanie ohrozených druhov.

Ako obišli zákaz

Lov v Národnom parku Hwange je ilegálny, píše Vox. Aby Palmer opatrenie obišiel, Cecila z parku vylákal. Na auto spolu s ďalšími dvomi komplicmi pripevnil zdochlinu.

Keď ju Cecil zavetril, park opustil, aby sa nažral. Palmer naňho vtedy vystrelil z kuše. Zviera však nezomrelo okamžite; Palmer ho prenasledoval ďalších 40 hodín a potom ho zastrelil puškou. Zviera stiahli z kože a odrezali mu hlavu, informuje Guardian.

Brutalita činu – vzhľadom na slávu Cecila, známeho častými kontaktmi s ľuďmi a nádhernou hrivou čiernou ako uhoľ – vyvolala u ľudí obrovskú vlnu nevôle. „Nikdy nikoho neobťažoval,“ povedal Johnny Rodriguez, ochranár zo Zimbabwe, pre Telegraph. „Bol jedným z najkrajších zvierat, na aké ste sa mohli pozrieť,“ dodal. Lev mal na sebe náramok s GPS a jeho pohyb monitorovali vedci z univerzity v Oxforde.

Cecilova smrť bude pohromou zrejme aj pre jeho mláďatá. „Najsmutnejšie na tom je to, že teraz, keď je Cecil mŕtvy, tak Jericho, ďalší lev v hierarchii, asi zabije Cecilove levíčatá a oplodní samice v skupine,“ povedali pre Guardian miestni ochranári.

Myslel si, že všetko je legálne

V oficiálnom vyhlásení Palmer napísal: „Najal som si niekoľko profesionálnych sprievodcov. Oni mi zadovážili všetky potrebne povolenia. Myslel som si, že všetko, čo sa týka tejto cesty, bolo legálne a potrebné náležitosti boli riadne splnené. Až do konca lovu som netušil, že ten lev bol známy miestny obľúbenec, že mal náramok a bol súčasťou vedeckej štúdie.“

Niektorí ľudia tvrdia, píše New York Times, že zákonný lov niekoľkých kusov zvierat môže pomáhať chrániť ohrozené druhy, ak sa peniaze za licencie na lov investujú späť do ich ochrany. Iní naopak tvrdia, že zvieratá ako Cecil túžia ľudia obdivovať v ich prirodzenom prostredí a na vstupnom vyberú oveľa viac ako za povolenky na lov.

Palmerova stránka zubnej ambulancie je momentálne nefunkčná a ľudia mu pred dvere nosia plyšové zvieratká, aby si Cecila uctili. Lovca zaplavili stovky nenávistných správ, na Twitteri vznikol hashtag #CecilTheLion s viac či menej zúrivými odkazmi pre zubára – lovca.

„Si zbabelec a vrah,“ píšu ľudia Palmerovi na dvere pri vchode do jeho ordinácie. Zdroj – Twitter

Namiesto hnevu radšej pomôžte

Takéto reakcie sú síce ľudsky pochopiteľné – áno, radi sa hneváme –, ale do reálnych činov pomoci ohrozeným zvieratám sa, zdá sa, priemetajú iba málo. Hoci sa príjem organizácií na ochranu ohrozených druhov ako je World Wildlife Fund alebo Wildlife Conservation Society za ostatných päť rokov zvýšil o vyše 20, respektíve 30 miliónov dolárov, k dispozícii nemáme žiadne údaje, že by sa takéto príklady online hnevu premenili na reálnu pomoc v podobe väčších dotácií, uvádza PSmag.

Súčasná situácia vyžaduje viac ako iba nahnevané online komentáre. Napríklad lov nosorožcov v Južnej Afrike dosiahol za prvé štyri mesiace tohto roku rekordné hodnoty, informuje Guardian. Čo sa týka pytliactva slonov, z globálneho hľadiska od roku 2002 neustále rastie, píše sa v správe UNEP (United Nations Environment Programme). Od roku 2011 do roku 2014 zabili pytliaci okolo 100-tisíc afrických slonov, informuje National Geographic.

„Preposielať túto správu o Cecilovi a pridať k nej svoj nahnevaný názor je, rovnako ako všetko v sociálnych médiách, len cvičením v demonštrácii vlastnej identity – činnosť určená na to, aby ste do sveta vytrúbili vlastné hodnoty. Ak vás smrť Cecila naozaj hnevá, tu je nápad: prestaňte myslieť na Waltera Palmera a namiesto toho darujte peniaze nejakej organizácii na ochranu zvierat. Budúci Cecili sa vám za to poďakujú,“ píše Jared Keller z PSmag.

Rovnako ako mňa, aj vás delí iba pár kliknutí od toho, aby ste ohrozeným druhom reálne pomohli. Snímka N – Otakar Horák
Rovnako ako mňa, aj vás delí iba pár kliknutí od toho, aby ste ohrozeným druhom reálne pomohli. Snímka N – Otakar Horák

Na záver dodajme, že zabitie Cecila už skúmajú miestne úrady.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie