Denník N

Remišová: Nie je príjemné čítať, že so mnou na čele môžu v Za ľudí zhasnúť, ale nebudem preto na médiá chrliť síru

Veronika Remišová. Foto N - Vladimír Šimíček
Veronika Remišová. Foto N – Vladimír Šimíček

Budem rada, keď presvedčíme aj nie celkom pozitívne naladených novinárov, že strana Za ľudí bude úspešná, vraví nová predsedníčka Veronika Remišová o svojich ambíciách.

Veronika Remišová (44) sa stala novou predsedníčkou strany Za ľudí, na sneme porazila Miroslava Kollára. V rozhovore hovorí:

  • aká má byť strana a čo bude robiť inak ako Andrej Kiska,
  • prečo odmieta zlučovanie s inými stranami,
  • akým premiérom je Igor Matovič,
  • aj ako vníma kritiku vlády zo strany médií – a naopak.

Pred piatimi rokmi ste boli komunálnou političkou, poslankyňou v bratislavskom Starom Meste, dnes ste už vicepremiérkou a predsedníčkou politickej strany. Ste v politike šťastná?

Neviem, či politika robí človeka šťastným. Môžem povedať, že ma napĺňa, dáva mi zmysel, ale šťastnou ma robí môj manžel a moje detičky, keď chodíme po horách alebo sa hráme spoločenské hry. Politika je skôr poslaním a zápasom, kde sa snažíme presadzovať našu víziu a myšlienky za zlepšenie života ľudí.

Počas voľby predsedu strany Za ľudí sa veľa debatovalo o vašej vízii a vízii pána Miroslava Kollára. Trošku ušlo pozornosti, že Slovensko má po dlhšom čase opäť na čele parlamentnej politickej strany ženu. Môže to byť pre stranu Za ľudí výhoda?

Poviem úprimne, že je to pre mňa aj veľkou zodpovednosťou. Ak sa nemýlim, doteraz na čele vládnej strany nebola nikdy žena. Bola by som veľmi rada, aby sme do politiky dostali viac žien, a aby ženy neboli v politike a na kandidátke len na okrasu. Často to bývalo tak, že ženy boli len tvárami na bilbordy a v parlamente do počtu. Ale na vysokých exekutívnych pozíciách sme mali v histórii Slovenska len málo žien.

Strana Za ľudí to má teraz tak, že obe jej ministerky, vy aj pani Kolíková, ste ženy.

Preto som na našu stranu hrdá. Sme jediná strana, ktorá má v poslaneckom klube rovnaký počet žien ako mužov. A sú tam veľmi inšpiratívne, šikovné a múdre dámy.

Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská raz povedala, že žena v politike dostáva iné otázky ako muž – ako sa zvláda starať o rodinu, či vie variť, jej sa dokonca pýtali, či jej muž dovolil robiť, čo robí. Je nejaká otázka, ktorú dostávate a pomyslíte si pri nej: toto by ste sa muža nespýtali?

Dostávam takýchto otázok veľmi veľa. Prvá časť otázok, ktoré zaznievali aj v kampani, boli typu: „Máte deti. Budete to zvládať?“ Muža sa nikdy nepýtajú, či bude zvládať riadiť podnik či zastávať vysokú pozíciu v politike len preto, že má deti. Druhá časť otázok sa týka šiat, kde si ich kupujem a ako si ich vyberám. Mužov sa tiež novinári nepýtajú, či má rád červenú, ružovú alebo modrú kravatu a kde si ich kupuje.

A tretia sada otázok sa týka súkromného života, aj tie zaznievajú pri ženách-političkách častejšie ako pri mužoch. Mňa sa zvyknú pýtať, kto robí práce v domácnosti a či mám čas na rodinu. Odpovedám na to, že podpora rodiny je dôležitá, môj manžel na seba zobral úlohu udržiavania domácnosti vďačne a veľmi zodpovedne.

Poďme sa teda posunúť k politike. Strana Za ľudí existuje len niečo vyše roka, no už má za sebou výmenu predsedu. Čo chcete na čele strany robiť inak, ako to robil Andrej Kiska?

Andrej Kiska dal strane pri jej založení víziu, vdýchol jej dušu. Nemyslím si, že treba radikálne otáčať kormidlom. Vízia je správne nastavená, chcem, aby strana Za ľudí bola modernou, stredovou a európskou stranou, ktorá bude presadzovať jasné hodnoty. Chcem, aby bola stranou, kde sa budú dobre cítiť liberálnejšie aj konzervatívnejšie rozmýšľajúci ľudia. Ale samozrejme, Andrej Kiska a ja sme odlišné osobnosti.

V čom sa to prejaví?

Andrej Kiska bol štátnik, bývalý prezident a strana mala aj takýto rozmer. Ja rada pracujem v tíme, chcem pomáhať kolegom a poslancom, aby ich prácu bolo viac vidieť na verejnosti. Na smerovaní strany a na jej hodnotách nechcem nič zásadné meniť, otvorene som v kampani hovorila, že chcem pokračovať v tom, čo sme deklarovali pred voľbami. Máme program, kde je viac ako 800 konkrétnych opatrení, ktoré sme sľúbili ľuďom, že ich budeme napĺňať. To je náš záväzok – doručiť výsledky.

Ako ste vnímali, keď niektorí komentátori, ale aj vaši spolustraníci, vraveli, že vaša vízia je trochu o tom, že chcete byť stranou pre všetkých, no nakoniec možno nebudete pre nikoho? To sú myslím slová napríklad vášho poslanca Tomáša Valáška.

Nekorešponduje to úplne s realitou. Mesiac pred voľbami sme mali v prieskumoch dvanásť percent a trend bol stúpajúci. Vízia stredovej strany mala potenciál pritiahnuť voličov. Až potom prišla negatívna kampaň, ktorej cieľom bola diskreditácia Andreja Kisku, a preferencie nám spadli. Keď sa pozrieme na slovenskú politiku, zistíme, že okrem nás takýto typ stredovej strany na politickej scéne nie je. Jediná silná reformná strana, ktorú sme na Slovensku mali, bola založená práve na takomto princípe.

Myslíte SDKÚ?

Áno.

Veronika Remišová. Foto – TASR

Mýli sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Veronika Remišová

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie