Denník N

20 turistických tipov na málo známe miesta na Horehroní

Až na malé výnimky v podobe Chopka, Mýta pod Ďumbierom či Krpáčova doteraz nebolo Horehronie dotknuté masovým turizmom. V koronavírusovom lete, keď sú vychytenejšie regióny preplnené turistami, je preto ideálnou destináciou.

V spolupráci s Hiking.sk prinášame druhý diel seriálu o neopozeraných prírodných miestach, kde sa s inými turistami určite nebudete tlačiť v radoch.

Vyberieme sa na krátke prechádzky vhodné pre deti aj na náročnejšie túry po hrebeni Nízkych Tatier. Navštívime prales na Klenovskom Vepri, technické pamiatky v prírode či novú vysokohorskú chatu pod Kráľovou hoľou.

Sledujte Hiking.sk na InstagrameFacebooku.

1. Vysoká nad Ľubietovou

Turistická mapa, vhodné pre deti, náročnosť 2/5




Vysoká nad Ľubietovou je skalnatý vrchol vo Veporských vrchoch. Leží uprostred horských lúk. Výstup na ňu nie je náročný, vyžaduje si len trocha opatrnosti. Z vrcholovej skaly sú krásne výhľady na okolitú krajinu. Na Vysokú sa najčastejšie chodí z Ľubietovej. Môžete následne pokračovať neznačenou cestou cez Lósy a urobiť si okruh. Táto trasa vedie prevažne lúkami s peknými výhľadmi na neďaleký Ľubietovský Vepor.


2. Brusniansky kúpeľný park

Turistická mapa, vhodné pre deti, náročnosť 1/5

Príjemný kúpeľný park plný starých vysokých stromov je vhodný ako zastávka pri ceste na dovolenku alebo návrate z nej. V parku sú voľne prístupné viaceré pramene. Zaujme aj starší kúpeľný dom, ktorý už nie je v prevádzke a pomaly chátra. Lokalita je vhodná aj na prechádzku s kočíkom.


3. Tri vody – Vysoká pec

Turistická mapa, vhodné pre deti, náročnosť 1/5

V lokalite Tri vody neďaleko Osrblia stoja zvyšky vysokej pece. Za Rakúska-Uhorska sa tu vyrábalo surové železo. Odlievali tu aj delové gule, ktoré boli použité v uhorskej revolúcii v rokoch 1848 – 1849. Pec fungovala takmer 80 rokov, pre zastaranosť v nej výrobu zastavili v roku 1873. Je tu niekoľko náučných tabúľ a turistický prístrešok. Najkratší prístup je po neznačenej ceste z Osrblia, vedie sem aj viacero turistických značiek, no v tom prípade rátajte s dlhšou túrou.


4. Vysoká nad Podkonicami

Turistická mapa, vhodné pre deti, náročnosť 2/5




Vysoká je obľúbený názov slovenských kopcov – nad Podkonicami neďaleko Slovenskej Ľupče sú hneď dve.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Turistika a outdoor

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie