Denník N

Jankovská sa snaží dostať na slobodu. Pomáha si úvahami šéfky prokuratúry

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéfka generálnej prokuratúry Viera Kováčiková hovorí, že skutok Moniky Jankovskej je posúdený príliš prísne. Bývalá štátna tajomníčka tým argumentovala, keď písala žiadosť o prepustenie z väzby. Stále v nej ostáva.

Skutky, z ktorých je bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská (za Smer) obvinená, nespáchala ako verejný činiteľ. Myslí si to prvá námestníčka generálnej prokuratúry Viera Kováčiková. Povedala to pred troma mesiacmi.

Dnes už generálnu prokuratúru vedie a aj napriek kritike minulý týždeň vyhlásila, že na svojom názore trvá.

Argumentáciu Viery Kováčikovej využila aj Jankovská. V žiadosti o prepustenie z väzby sa odvolala práve na úvahy šéfky generálnej prokuratúry. Jankovská je vo väzbe od marca.

Vyplýva to z uznesenia sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu Petra Pulmana, ktorý začiatkom augusta rozhodoval o Jankovskej žiadosti. Zamietol ju, preto bude ešte rozhodovať Najvyšší súd.

„Obvinená uviedla, že na základe uznesenia generálneho prokurátora jednoznačne vyplýva, že skutok bol nadkvalifikovaný ako zločin prijímania úplatku,“ odcitoval z Jankovskej žiadosti sudca.

Bývalá štátna tajomníčka pripomenula, že aj na generálnej prokuratúre si myslia, že nekonala v postavení verejného činiteľa a že sa treba zamyslieť nad tým, či v jej prípade nešlo len o trestný čin nepriamej korupcie.

Kováčiková: Nikdy som pre ňu nič nevybavovala

Jankovská je obvinená z podplácania, prijímania úplatku aj zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. NAKA ju zadržala a obvinila spolu s ďalšími dvanástimi sudcami. Stala sa symbolom marcovej akcie Búrka.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauzy Búrka a Víchrica

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie