Denník N

Dom odborov: odfotografovať, opísať a zbúrať

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V Bratislave si na kontinuitu nepotrpíme. Ľahkovážne v očakávaní lepších čias zahadzujme dedičstvo po predchádzajúcich generáciách, stále dúfajúc, že to, čo vybuduje tá naša generácia, bude lepšie.

Autorka je architektka a historička architektúry, predsedníčka DOCOMOMO Slovensko

„Odfotografovať, opísať a zbúrať“, výrok americkej historičky architektúry Carol Krinsky, ktorý výborne postihuje rezignovaný postoj znalcov modernej architektúry vo vzťahu k jej spoločenskému postaveniu, som si dovolila parafrázovať už mnohokrát. Dnes sa to opäť ponúka.

V apríli 2019 sme boli svedkami odstránenia plastiky z nástupného priestoru bývalého Domu odborov. DOCOMOMO Slovensko vtedy vydalo vyhlásenie, v ktorom upozornilo na architektonické a kultúrno-spoločenské hodnoty budovy a varovalo pred jej zbúraním. Uplynulo niečo vyše roka a vtedajší precedens má svoje pokračovanie. Vo štvrtok 16. júla 2020 predstavila spoločnosť Immocap projekt Nový Istropolis, ktorý má vyrásť na mieste dnešnej budovy Domu odborov. Prichádza teda fáza búrania. Zdá sa, že fotografovanie a opisovanie má budova už za sebou. Dostala sa do množstva domácich aj zahraničných publikácií, predstavili ju na mnohých výstavách a nakrútili o nej viacero filmov. Ten posledný zo série Ikony architektúry bude mať premiéru na jeseň tohto roku v RTVS.

Stále je tu však priestor na otázku, čo vedie dnešnú spoločnosť k takej rezignácii a prečo sa príbeh fotografovania, opisovania a búrania stále opakuje.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie