Denník N

Nestigmatizujme obéznych ľudí. Ani vo verejnom priestore

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Prestaňme si robiť odsudzujúce žarty z obezity a obéznych ľudí. Nie je to hodné spoločnosti 21. storočia.

Autor je výskumník na Göteborskej univerzite. Je členom vedeckej skupiny, ktorá sa zaoberá výskumom obezity a jej prepojeniami so zápalovými procesmi.

„No ten na tej tlačovke vyslovene žiaril.“ Neviem, či by sme takýto hypotetický vtip tolerovali v prípade hypotetického onkologického pacienta podstupujúceho protirakovinovú rádiologickú terapiu. Hypoteticky verme, že nie. Podobné vtipy by sme nemali tolerovať ani na adresu obéznych ľudí.

Skratka neplatí

V poslednom čase som vo verejnom (online) priestore postrehol zvýšenú aktivitu odsudzovania a nevhodných žartov na úkor obéznych ľudí. Na humoristických stránkach v zmysle slobody prejavu tolerujeme znížený prah toho, z čoho je dovolené robiť si žarty. U niektorých ľudí, ktorí požívajú spoločenské uznanie a inak vykazujú vysokú mieru inteligencie a kritického myslenia, to však zamrzí. V prípade premiérovho verejného komentára na sociálnej sieti sa už zamyslíte, či to naozaj má byť spoločenskou normou.

Tak ako nám (aspoň dúfam) nenapadne robiť si žarty a výsmech z ľudí postihnutých rakovinou, cukrovkou či závislosťou, nemali by sme tak pristupovať ani k obezite a obéznym ľuďom. Skratkovitá rovnica, že tlstí ľudia sú tí, čo sa z rozkoše prežierajú a z lenivosti nehýbu, neplatí.

Najprv zdôraznime fakty, ktoré nemienim zľahčovať. Na úrovni populácie môžeme s istotou vyhlásiť, že fyzická aktivita, zdravá strava s vysokým obsahom zeleniny a nízkym obsahom cukru a životný štýl s dostatočným spánkom, pravidelnosťou a nízkou hladinou chronického stresu jednoznačne vedú k zásadne nižšiemu výskytu obezity a s ňou pridružených chorôb. Takéto správanie by sme mali vždy a u všetkých podporovať. Lenže čo veľmi dobre funguje ako dlhoročná prevencia, nefunguje automaticky ako liečba. Obezita nie je reverzibilná takýmto spôsobom. V dôsledku prílišnej akumulácie tuku v tukových tkanivách dochádza k zásadným komplexným molekulárnym zmenám na úrovni orgánov i metabolizmu celého organizmu. Vždy je to vo výsledku súhra genetických predpokladov a environmentálnych faktorov.

Premisa neplatí

Možno je obézny človek vedľa vás lenivý rovnako ako vy. No možno sa mu v detstve

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Zdravie

Teraz najčítanejšie