Denník N

Toho arogantného Hamšíka v zostave myslíš vážne? Ján Kocian hovorí, ako ho chceli ovplyvniť

Foto - Jana Červená
Foto – Jana Červená

Ešte pred tromi rokmi by v česko-slovenskom výbere mali prevahu Slováci, dnes by to bolo vyrovnané, hovorí Ján Kocian, bývalý tréner slovenskej reprezentácie, pred piatkovým vzájomným zápasom v Lige národov.

Dočítate sa:

  • ako sa mu vplyvný funkcionár vyhrážal, že nebude reprezentačným trénerom;
  • čo sa dialo v hoteli pred zápasom v Nemecku 2006, na ktorý Kocian nominoval Hamšíka;
  • ako sa za 30 rokov menili vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi;
  • koľko Slovákov by bolo dnes v česko-slovenskej reprezentácii.

Ako hlavný tréner ste viedli Slovensko v roku 2007 v Prahe. Hralo sa sedemnásteho novembra, na výročie Nežnej revolúcie, a s Čechmi sme prehrali 1:3.

Stal som sa trénerom reprezentácie v čase, keď sa mala prebudovať. Končila generácia hráčov, v ktorej boli napríklad Stano Varga či Roman Kratochvíl. V kvalifikácii na Euro 2008 sme už nemali reálnu šancu na postup, preto ma výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu poveril, aby som pripravil družstvo na ďalšiu kvalifikáciu o postup na majstrovstvá sveta 2010 do Juhoafrickej republiky. Bolo to teda obdobie hľadania. Počas neho sme hrali aj proti Čechom. Zápas v Prahe bol z môjho pohľadu dlho vyrovnaný. Po nešťastnej zrážke so spoluhráčom vypadla brankárovi Kamilovi Čontofalskému z rúk lopta a Česi nám dali gól na 2:0. Síce sme ešte znížili, ale Česi potom rozhodli.

V tom zápase ste experimentovali so zostavou, za čo vás médiá poriadne kritizovali. Mareka Hamšíka ste postavili na ľavú stranu, Marek Mintál hral hrotového útočníka a nečakane nastúpil aj Ján Kozák. Ako ste sa vyrovnávali s kritikou?

Po prehre sa dá ťažko očakávať chvála. V tom zápase nám chýbal pre zranenie Róbert Vittek, preto som na pozíciu útočníka postavil Mintála. Chceli sme hrať v rozostavení 4 – 3 – 2 – 1 a v zostave boli aj hráči, ktorí vedeli útočiť, hoci sme v tom zápase boli v útoku jaloví.

Zápas v Prahe sa konal štrnásť rokov po rozdelení Československa. Bol z hľadiska rivality hráčov či atmosféry na tribúnach pokojnejší ako ten bratislavský z roku 1995?

Áno, v roku 2007 to už bolo umiernenejšie. Netvrdím, že v 90. rokoch sa každý bil do pŕs a tvrdil: „Ja som Slovák, ty si Čech, spoločný štát je minulosť a teraz som proti tebe.“ Ale celkovo bola po rozdelení atmosféra búrlivejšia. Postupom času sa aj fanúšikovia upokojili.

V rozhovore pre Šport ste prezradili nepríjemný zážitok zo slovenského futbalového prostredia. Vplyvný funkcionár vám povedal, že ak si za asistenta nevezmete jeho kamaráta, postará sa o to, aby ste sa nestali reprezentačným trénerom. Bol to pre vás po príchode z Nemecka veľký kultúrny šok?

Áno, bol. Ponuku som dostal aj preto, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Liga národov

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie