Denník N

Migranti v Calais žijú v Džungli, riskujú životy a ohrozujú šoférov kamiónov

Utečenci sa snažia dostať z francúzskeho prístavného mesta Calais do Británie cez Eurotunel už 16 rokov. Súčasná kríza však spôsobila, že ich počet narástol.

Migranti sa snažia dostať do nákladných priestorov kamiónov. Foto - AP
Migranti sa snažia dostať do nákladných priestorov kamiónov. Foto – AP

Prečo migranti chodia do Calais?

Migranti, ktorí sa každý deň snažia dostať do Británie, žijú na okraji Calais v tábore, ktorý sa volá Džungľa. Alebo lepšie povedané Nová džungľa, keďže predchádzajúci tábor bol zničený.

Podľa AFP ide v súčasnosti najmä o občanov Eritrey, Etiópie, Sudánu, Afganistanu. Mnohí z nich sa do Európy a neskôr konkrétne do Francúzska dostali na lodiach cez Stredozemné more.

Migranti v Calais nie sú novinka. Podobné tábory tu fungujú od roku 1999. Ako píše britský denník Guardian, pravidelne ho francúzske úrady zbúrajú, no prichádzajúci migranti si postavia nový. No kým vlani tu podľa Financial Times žilo 800 ľudí, v súčasnosti je ich vyše tritisíc.

Aké sú podmienky v Džungli?

Stačí si pozrieť túto reportáž denníka Guardian. Ľudia tu žijú v stanoch, ktoré si postavili z čohokoľvek, čo bolo po ruke: deky, celtovina, plastové vrecia. Tu jedia, spia, chodia na toaletu.

Ako povedal dobrovoľník Bossy pre Guardian, podmienky sú tu horšie ako v utečeneckých táboroch vo vojnou zasiahnutých krajinách. „Nemôžeme to ani volať utečenecký tábor. Nespĺňa to celosvetovo ustanovené humanitárne štandardy,“ citoval ho britský denník.

Od mimovládok utečenci dostávajú jedno jedlo denne. Napriek tomu sa tábor, ktorý sa neustále rozrastá, snažia spríjemniť. Z drevených dosák tu postavili kostol, majú tu aj dve mešity, dokonca školu. Niektorí utečenci podnikajú – predávajú základné potraviny; ďalší si zasa zarába tým, že prenajíma bicykle, na ktorých migranti cestujú k tunelu. Od tábora je to peši aj dve hodiny.

Prečo migranti útočia na kamionistov v eurotuneli?

Migranti sa snažia akýmkoľvek spôsobom dostať do Británie. Či už v nákladných priestoroch kamiónov, prípadne priamo na vlaku.

V pondelok sa o prechod Eurotunelom podľa vyjadrení spoločnosti pokúsilo 2-tisíc ľudí, na ďalší deň v utorok 1 500. Niektorí skúšajú naskočiť do kamióna aj viackrát za noc, kým ich nevyhodí polícia.

Podľa spoločnosti Eurotunel od januára zastavili 37-tisíc takýchto pokusov. Guardian píše, že každý deň vytiahnu z nákladného priestora kamiónov tisíc ľudí; ďalších 500 až 700 naruší priestory Eurotunelu.

Tábor pri Calais volajú aj Džungľa. FOTO - TASR/AP
Tábor pri Calais volajú aj Džungľa. FOTO – TASR/AP

Aké to spôsobuje škody?

Zasiahnutí sú najmä šoféri kamiónov. „Je to zúfalá situácia pre vodičov kamiónov. Vcíťte sa do tej situácie: ste tu sám, snažíte sa prejsť a okolo kamiónu máte dvadsať migrantov, ktorí sa snažia naskočiť, vy sám sa ich snažíte zbaviť. Niektorí majú železné tyče, nože, v jednom prípade namierili na šoféra zbraň,“ povedal pre Guardian Richard Burnett, šéf Britskej asociácie kamiónovej dopravy.

Tá odhaduje, že škody z narušenia nákladných priestorov a poškodenia tovaru sa za rok môžu vyšplhať na jednu miliardu libier.

Migranti narúšajú plynulú prevádzku Eurotunelu. Ten žiada od britskej a francúzskej vlády desať miliónov eur na zvýšené bezpečnostné opatrenia.

Muž si perie oblečenie v tábore. FOTO - TASR/AP
Muž si perie oblečenie v tábore. FOTO – TASR/AP

Končia sa takéto pokusy tragicky?

Áno, celkom často. Ako povedala minulý týždeň pre poľský denník Gazeta Wyborcza Maya Conforti z humanitárnej organizácie L’Auberge des Migrants, ktorá pomáha imigrantom na okraji Calais, za posledných sedem týždňov zaznamenali sedem obetí.

Väčšinou ide o ľudí, ktorí spadli z kamiónov či z vlaku. Neprežilo ani dieťa, ktoré sa narodilo v 22. týždni tehotenstva mladej žene z Eritrey po tom, čo spadla z kamióna. V utorok zomrel ďalší muž.

eurotunel-web

Smrteľné nehody počas nelegálnych pokusov prekročiť Eurotunel nie sú len tohtoročná záležitosť. Ako minulý rok zistil Guardian, za predchádzajúcich 12 mesiacov tu zahynulo 15 ľudí.

Nejde len o úmrtia – mnohí sa zrania, niektorí vážne. „Každý deň vidíme ľudí vracať sa z tej hlúpej hranice s ťažkými zraneniami,“ povedal pre Financial Times Tim Woolrich z charity Calais Migrant Solidarity.

Prečo vlastne chcú tak veľmi ísť do Británie?

Faktorov môže byť viac. Jedným z nich je, že viacerí z nich vedia aspoň trochu po anglicky. Ďalším dôvodom môže byť ľahšie hľadanie práce. Británia má nezamestnanosť 5,4 percenta, kým vo Francúzsku je to dvojnásobok. Takisto sa v Británii ľahšie zháňa práca načierno.

Jedným z dôvodov je aj to, že v Británii na rozdiel od Francúzska nemajú občianske preukazy, imigrantov tak ťažšie môžu legitimovať. Dôvodom však môže byť aj samotný imidž Británie, ktorý je v týchto krajinách aspoň podľa vyjadrení migrantov lepší ako vo Francúzsku.

Ako povedala pre Gazetu Wyborczu Maya Conforti, v Džungli momentálne žije „tretina ľudí, ktorí požiadali o azyl vo Francúzsku, ale procedúry sú slimačie“.

Podľa britského Červeného kríža je mýtus, že by do Británie chceli ísť pre sociálne dávky. Ako napísala BBC ešte minulý rok, suma peňazí, aké dostanú nelegálni migranti v oboch krajinách, je podobná.

„Polícia na nás strieka korenistý sprej, ubližujú nám, je to veľmi, veľmi zlé. Ale chcem ísť do Londýna. V Anglicku je všetko dobré. Dnes to skúsim znova,“ povedal 28-ročný migrant pre Financial Times.

Za noc sa pokúsi prejsť do Británie aj 1500 ľudí. FOTO - TASR/AP
Za noc sa pokúsi prejsť do Británie aj 1500 ľudí. FOTO – TASR/AP

Aké je riešenie tejto krízy?

Britská vláda sa snaží sprísniť bezpečnostné opatrenia, aby sa migranti do Británie nedostávali. Nedávno napríklad poskytla zdroje na postavenie nového plota, ktorý oddeľuje tábor od cesty. Teraz oznámila, že dá ďalších sedem miliónov libier na bezpečnostné operácie.

Podľa kritikov to však migrantov, ktorí žijú v zlých podmienkach, nezastaví – len budú skúšať riskantnejšie spôsoby, ako sa dostať do tunela. Ako píše Guardian, tí, čo majú dostatok peňazí, si kúpia prevoz od pašerákov a nasadnú na kamión potichu ďaleko od Calais.

Briti chcú tiež ísť po „hrozných“ gangoch pašerákov, ktoré „zarábajú na ľudskom nešťastí“, povedala podľa France 24 britská ministerka vnútra Teresa Mayová. Podľa iných treba skutočné riešenie hľadať v krajinách, z ktorých migranti utekajú. Podľa Financial Times hľadá britská vláda spôsoby zahraničnej pomoci v týchto krajinách, aby sa prúd migrantov zastavil.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie