Denník N

Protesty v Bielorusku naberajú na sile. Lukašenko je mimo reality, vraví analytička

Foto - TASR/AP, koláž N
Foto – TASR/AP, koláž N

Týždeň po voľbách, ktoré opozícia aj Európska únia považujú za neslobodné a nespravodlivé, dosiahli protesty v Bielorusku nový rozmer. V nedeľu v Minsku podľa odhadov portálu tut.by demonštrovalo približne 220-tisíc ľudí. Podobnú účasť (okolo 200-tisíc) odhadla aj agentúra Reuters.

K ľuďom, ktorí od začiatku nesúhlasia s oficiálnymi výsledkami hlasovania, sa postupne pridali aj ľudia zhrození zo správ o policajnej brutalite a mučení demonštrantov.

Protestovať začali aj zamestnanci veľkých štátnych fabrík vrátane firmy MZKT a v pondelok sa štrajk prejavil aj na vysielaní štátnej televízie. Štúdio bolo prázdne a namiesto hlasov moderátorov počuli diváci iba hudbu.

Alexandr Lukašenko však aj napriek protestom a výzvam zo zahraničia nechce robiť ústupky. Demonštrantov a opozíciu v nedeľu označil za krysy a svojim priaznivcom povedal, že ak sa voľby budú opakovať, Bielorusko „ako štát zomrie“.

Analytička: Lukašenko žije v paralelnom vesmíre

Lukašenko to vyhlásil na mítingu, ktorý sa takisto v nedeľu konal v Minsku. Mal byť odpoveďou jeho odporcom a dôkazom, že za mužom, ktorý v Bielorusku vládne už 26 rokov, obyvatelia krajiny stále stoja.

Riaditeľka think tanku Globsec Policy Institute Alena Kudzko hovorí, že Lukašenko bol počas prejavu veľmi nahnevaný, emotívny a blúznil. Vyplýva to z toho, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Svet

Teraz najčítanejšie