Denník N

Pôrody po päťdesiatke sú rarita, staršie matky musia často čeliť predsudkom a neprijatiu zo strany okolia

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Lekári upozorňujú, že odkladať materstvo do vyššieho veku je rizikom, podľa psychologičky je každé tehotenstvo jedinečné a staršie matky bývajú skôr pokojnejšie a vyrovnanejšie.

Keď sa Miroslava stala pred rokom matkou, mala 46 rokov. „Kolegovia si myslia, že to zariadila príroda. V skutočnosti za to s partnerom vďačíme asistovanej reprodukcii. Trvalo to vyše štyroch rokov, absolvovala som niekoľko cyklov, kým sa to konečne podarilo,“ hovorí žena, ktorej by ste ľahko tipovali aj o desať rokov menej.

Založenie rodiny neodkladala pre kariéru. Ako hovorí, nebolo s kým. „Partnera, s ktorým som si to konečne vedela predstaviť, som stretla až tesne po štyridsiatke. A keď sme po dvoch rokoch mali jasno, že chceme mať spolu rodinu, zistili sme, že prirodzenou cestou to už nejde.“

Dnes majú vďaka umelému oplodneniu zdravého syna. „O tom, ako prišiel na svet, vedia len naši najbližší. Chcela som sa vyhnúť necitlivým otázkam známych a ich hodnoteniu,“ vysvetľuje Miroslava.

Štatistiky ukazujú, počet pôrodov žien nad 40 rokov posledné roky stúpa. Ako vyplýva z údajov Národného centra zdravotníckych informácií, kým v roku 2004 pripadalo na vekovú kategóriu 40 – 44 rokov 688 pôrodov, v roku 2018 sa ich počet zvýšil viac ako dvojnásobne – na 1 639. Stúpa aj počet pôrodov po 45. roku, aj keď tých sú ročne len desiatky – v roku 2004 ich bolo 20, v roku 2018 už 59. Matky rodiace po päťdesiatke sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pôrody

Rodičovstvo

Životy žien

Zdravie

Teraz najčítanejšie