Denník N

Dcéra sudcu Trubana kúpila byt od firmy, v ktorej bol advokát Gajan. Polícia to preverí

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Natália Trubanová hovorí, že s Gajanom, ktorý bol označený ako vybavovač dotácií, neriešila svoj byt, a mediálny záujem o svoj majetok považuje za šikanu.

Sudca Špecializovaného trestného súdu Michal Truban bude musieť polícii a predsedovi súdu Jánovi Hrubalovi vysvetliť, za akých okolností kúpila jeho dcéra Natália byt v bratislavskom Starom Meste.

Denník N zistil, že advokátka Trubanová je od januára 2020 vlastníčkou bytu na Dunajskej ulici. Byt predtým vlastnila firma SPV81, v ktorej figuroval v minulosti ako konateľ aj známy advokát Ján Gajan. Ten podľa svedka v úplatkárskej kauze Dobytkár vybavoval dotáciu v Pôdohospodárskej platobnej agentúre aj pre sudcu Trubana, respektíve pre jeho rodinu, s ktorou vlastnia penzión Altmayer v Banskej Štiavnici.

Truban bol až do 11. júna predsedom Špecializovaného trestného súdu, ktorý viedol od roku 2015, predsedom tohto súdu bol aj v rokoch 2007 až 2009.

Pred osobitnou komisiou súdnej rady musel minulý týždeň vysvetľovať, prečo napriek výpovedi svedka Mareka Kodadu, ktorý pracoval na ministerstve pôdohospodárstva, nenamietal voči rozhodovaniu vo veci pre konflikt záujmov. Truban rozhodoval o väzbe pre zadržaných Norberta Bödöra a Petra Kubu v kauze Dobytkár. Kým Kubu vzal do väzby, Bödöra nie.

Osobitnú komisiu podľa informácií Denníka N zaujímal najmä Trubanov vzťah s Gajanom. Truban k tomu však doteraz verejne nič nepovedal. Vo svojom stanovisku, ktoré poslal súdnej rade, Gajana vôbec nespomína. Jeho dcéra Natália sa minulý týždeň sťažovala Denníku N na obsah článkov o svojom otcovi. Na otázku, či pozná Gajana, odpovedala, že ho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Dobytkár

Slovensko

Teraz najčítanejšie