Denník N

Kto nastaví sudcom kompas?

Ilustrácia N - Hedviga Gutierrez
Ilustrácia N – Hedviga Gutierrez

Etická komisia by mohla byť k dispozícii aj sudcom, ktorí si nie sú istí, či pri riešení etických dilem volia správny postup.

Autor je predseda Špecializovaného trestného súdu

Mám celkom rád štýl súčasného predsedu súdnej rady Jána Mazáka, i keď sa stáva, že s jeho závermi nesúhlasím. Naposledy, keď hovoril o tom, kto je podľa jeho názoru na ťahu v súvislosti so sudcom a mojím kolegom Michalom Trubanom. Ján Mazák hovorí veci priamo. Páčilo sa mi, keď v tomto denníku 16. 8. 2020 v rámci úvah o novom trestnom čine ohýbania práva zauvažoval o pozadí takejto razantnej snahy politikov priklincovať zodpovednosť sudcov aj hrozbou pre prznenie práva v ich rozhodovaní. Naozaj nemožno pochybovať o tom, že prznenie a deformovanie práva treba odsúdiť. Problém nastáva až vtedy, keď je potrebné toto všeobecné pravidlo rozmeniť na drobné. Ale ak je žalobca, stane sa. A v každom demokratickom štáte sú to súdy, kto uzly, vrátane tých gordických, rozväzuje, prípadne roztína.

Ako na zaujatosť

Ponechajme nevzatie do väzby obvineného Bödöra na vôli sudcov, pretože tak káže zákon. Sudca, kým mu nie je preukázaný zlý úmysel pri rozhodovaní, je chránený absolútne a aj ja sa zaraďujem do zástupu tých právnych praktikov i teoretikov, ktorí si túto mantru nijako a nikdy nedovolia spochybniť. Áno, pokiaľ ide o Trubanovo toľko diskutované vylúčenie vo veci, je na mieste

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie