Denník N

Ako si kotlebovci predstavujú Žida? Ukázali to v župných novinách

Za preškrtnutú karikatúru tváre staršieho muža s výrazným nosom a zákerným úsmevom a s balíkom bankoviek v ruke by sa nehanbil v čase svojej najväčšej slávy ani šéf propagandy nacistického Nemecka Joseph Goebbels.

Nie sme na Slovensku v čase arizácie a deportácií Židov. Je rok 2015 a listujeme v Kotlebovom župnom občasníku Bystrický kraj.

Kúsok, ktorý predviedli jeho autori, posúva Slovensko v čase.

Antisemitská karikatúra

Karikatúru Žida s bankovkami zverejnili noviny župana Mariana Kotlebu Bystrický kraj s podtitulom „propagačno-informačný občasník Banskobystrického samosprávneho kraja“. Upozornil na to na Facebooku Gabriel Šípoš z Transparency International Slovensko, ktorého nedávno milionár Zoroslav Kollár v ručne vpísanom venovaní knihy o archeologických výskumoch nazval „americko-maďarsko-židovským agentom“.

Vydavatelia občasníka antisemitskú karikatúru mierne upravili. Pre potreby článku s nadpisom Oslobodzujeme kraj z dlhového otroctva! odstránili pôvodný nápis z originálu „… With Jews… you lose!“ a kresbu preškrtli. Je zjavné, že vedeli o jej antisemitskom obsahu a zameraní.

„Čo znamená život na dlh, vie väčšina Slovákov… Každý, komu sa darí znižovať verejný dlh, koná záslužný počin a doslova oslobodzuje Slovensko z moci nadnárodnej bankovej mafie,“ napísal anonymný autor článku a pripojil k nemu preškrtnutú karikatúru.

Prokuratúra trestný čin nevidí

Keď karikatúru videla poslankyňa župného zastupiteľstva Ľubica Laššáková (Smer-SD), aj bez nápisu jej asociovala propagandistický koncept spred vyše sedemdesiatich rokov.

„Mám pocit, že v histórii sa tento obrázok spájal s témou, na ktorú nemôže byť nikto hrdý, a aktuálna je dodnes,“ konštatovala.

Laššáková považuje za neetické zverejnenie takejto karikatúry v médiu určenom obyvateľom akéhokoľvek kraja. „Mám pocit, že by k tomu mali čo povedať aj orgány činné v trestnom konaní,“ dodala.

Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici zverejnenú karikatúru aj text posúdila a „nezistila žiadne skutočnosti nasvedčujúce spáchaniu trestného činu“.

Stanislav Dermek, šéf oddelenia styku z verejnosťou Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja tvrdí, že karikatúru prevzali z voľne dostupných internetových zdrojov, a nie je chránená autorskými právami. Grafik občasníku údajne predpokladal, že je to karikatúra úžerníka, ako bývali zobrazovaní v minulosti.

„Vôbec nevedel, že ide o Žida, pretože nevie, podľa akých znakov sa dá Žid rozoznať,“ konštatoval Dermek.

Fotografia je o inom

Fotografia afrických imigrantov v európskych uliciach k článku s otázkou, či chceme, aby si na Slovensku „sužovanom cigánskym problémom“ brali „násilím ženy, domy, zem Afričania či moslimovia“, je oproti karikatúre len drobnou ukážkou manipulácie s verejnou mienkou autormi občasníka.

Fotografia je z roku 2010 a uverejnil ju Daily Mail v súvislosti s nepokojmi v Taliansku, napísal Šípoš.

Africkí imigranti vyšli vtedy do ulíc. Nepokojom predchádzali útoky na imigrantov, pri ktorých niekoľkých zbili a dvoch postrelili domáci tínedžeri.

Táto informácia v občasníku chýba. Dermek tvrdí, že fotografia je ilustračná.

„Nikde nie je uvedené, že by to bol aktuálny záber z nepokojov, ktoré prebiehajú v dnešných dňoch,“ dodal.

Kotleba financuje občasník

Župní poslanci zastavili pred rokom financovanie vlastných novín, ktoré v tom čase vychádzali pod názvom Náš kraj.

Poslanci škrtli peniaze na oficiálne župné noviny po tom, ako si Kotleba urobil z média prostriedok na svoju propagáciu, ale najmä ako reakciu na to, že zverejnili článok oslavujúci „úspešný“ vojnový Slovenský štát aj s podobizňou prezidenta Jozefa Tisa.

Riaditeľ Múzea SNP, historik Stanislav Mičev, to označil za hŕbu nezmyslov a hlúpostí a opýtal sa, či by „spravodlivý a efektívny sociálny systém“ rovnako vyhodnotili aj desaťtisíce deportovaných Židov.

Župan Kotleba po strate príjmov zmenil názov publikácie a občasník financuje údajne zo svojej rezervy.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie