Denník N

Predpovedal Trumpovo víťazstvo aj impeachment. Historik teraz vraví, že Trump v novembri skončí

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Allan Lichtman si po prezidentských voľbách v roku 2016 užil veľa pozornosti. Americký historik pred 40 rokmi vymyslel vlastný systém, na základe ktorého predpovedá výsledok volieb. Vďaka nemu dokázal správne určiť, kto sa stane víťazom všetkých prezidentských volieb od roku 1984.

Podarilo sa mu to aj pred štyrmi rokmi, keď voľby prekvapujúco vyhral Donald Trump.

Lichtman predpovedal aj to, že Trump bude počas svojho pôsobenia v Bielom dome čeliť impeachmentu. Aj táto predpoveď sa naplnila, hoci senát, ktorý ovládajú republikáni, Trumpa v januári oslobodil.

Dva a pol mesiaca pred voľbami sa pozornosť znovu upiera na Lichtmana. Historik tentoraz predpovedá to, čo naznačujú aj prieskumy – že novým americkým prezidentom sa stane Joe Biden.

Ako to funguje?

Lichtman však nevychádza z prieskumov, ktoré momentálne dávajú Bidenovi náskok celonárodne aj vo viacerých kľúčových štátoch. Jeho systém sa skladá z 13 kľúčových bodov.

Je medzi nimi napríklad to, ako sa darí ekonomike z krátkodobého a dlhodobého hľadiska, či má aktuálny prezident za sebou veľký škandál alebo aký silný a charizmatický súper proti nemu stojí.

Na to, aby úradujúci prezident prehral, musí mať negatívny výsledok v najmenej šiestich prípadoch. Trump má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie